• Güncelleme: 19:30:42 - 9 Mayıs 2020
  • Yayınlama: 19:30:42 - 9 Mayıs 2020

Denizli’nin Tavas ilçesi Avdan Mahallesi’nde kurulmak istenen termik santrale yönelik tepkiler çığ gibi büyürken,  ‘Avdan Termik Santraline Hayır” grubunu kuran ve iki hafta içinde 12 bin gibi rekor bir takipçi sayısını aşan doğa fotoğrafçısı Mustafa Ünal , Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı Karaağız Köyülülerinin 400 gün boyunca verdiği mücadele sonucu, bırakın çok daha tehlikeli olan termik santrali, biyokütle santralinin yapımını bile iptal ettirdiğini söyleyerek,   bu başarının örnek alınmasını istedi ve “Uyuma, silkelen  ey Tavaslı” diye seslendi.

MUSTAFAÜNAL
SIRA SENDE TAVASLI… 7

YÖRE İNSANI SAHİP ÇIKMALI…

Avdan Termik Santralı’nın, sadece Tavas Ovası’na değil, Denizli merkez dahil bir çok bölgeyi asit yağmurları, kükürtdioksit oranı yüksek , havada sera gazı etkisi yaratıp ve yer altı su kaynaklarının kirletmesiyle tam bir felakete yol açacağını söyleyen Avdan Termik Santraline Hayır Grubu’nun kurucusu, Doğa Fotoğrafçısı Mustafa Ünal “Grubu 25 nisan’da kurdum. Özel afişler hazırlatarak sosyal medya da, Avdan Termik Santralı’na karşı mücadele başlattık. 2 hafta içinde çevreye duyarlı insanlardan oluşan takipçi sayımız 12 bin kişiyi aştı. Hedefimiz ise en az 100 bin kişi. Ama burada asıl önemli olan, Avdan ve çevresindeki yöre halkının, Tavas halkının olayın vahametini görüp harekete geçmesidir. Bunun en güzel örneklerinden biri de Bursa Karaağız Köylülerinin, 400 gün boyunca verdiği mücadeledir” dedi.

İŞİN ŞAKASI YOK…

2018 Yılının mayıs ayından itibaren, Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı Karaağız Köyü sınırları içerisinde yapılması planlanan ve kömürle çalışan termik santrale nazaran, daha az zaralı biyoatıklar ile enerji üreten biyokütle santralına bile köylülerin izin vermediğini söyleyen Ünal “Karaağız Köyü halkı, 400 gün boyunca santralin kurulacağı şantiye alanında çadır kurdular. Yasal yollara başvurdular ve nihayet tam 400 gün sonra, bilirkişi raporlarını dikkate alan mahkemenin, biyokütle santralinin yapımını iptal etmesini sağladılar. Termik santral olayının çok daha zararlı olduğu aşikarken, Tavas halkının çok daha hızlı bir şekilde hareket etmesi ve tepkisini en iyi şekilde göstererek, yasal yollara başvurması gerekmektedir. İşin şakası yok.” diye konuştu.

İŞTE KARAAĞIZ HALKININ MÜCADELE TAKVİMİ…

2018 yılının mayıs ayından itibaren, Büyükorhan ilçesi Karaağız köyünde yapılması planlanan biyokütle enerji santraline karşı çıkan köylüler, 24 saat şantiye alanında nöbet tutarak inşaata başlanmasına engel olmaya çalışırken, avukatları aracılığıyla da hukuk mücadelelerini başlattı.

2 4
SIRA SENDE TAVASLI… 8

3 FARKLI DAVA AÇILDI…

Büyükorhan ilçesine bağlı Karaağız köyüne yapılması planlanan biyokütle enerji santralinin inşaatının ve faaliyete geçmesinin iptali ile ilgili Bursa İdare Mahkemeleri’nde 3 farklı dava açıldı. İmar planı ile ilgili davada, beş kişiden oluşan bilirkişi raporunda, biyokütle enerji santralinin, kurulması halinde çevre halkına ve doğaya büyük zarar vereceği gerekçesiyle iptal edilmesi gerektiği belirtildi.

MAHKEME İPTAL ETTİ…

Bursa 3. İdare Mahkemesi, Bursa’nın Büyükorhan ilçesinde kurulması planlananan ve orman ürünleri ile tarım atıklarını işleyerek enerjiye çevirecek 12 MW’lık biyokütle santrali projesini iptal etti. Satem Enerji Sanayi Ticaret Ltd. Şti. tarafından, Bursa ili, Büyükorhan lçesi, Karaağız mahallesinde 33.550 metrekare alan içerisinde kurulması planlanan 12 MWe /48 MWt kapasitesinde Biyokütle Tesisi projesi Bursa 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. 

3 1
SIRA SENDE TAVASLI… 9

MAHKEME NEYE DAYANDIRDI?

Köylüler ile çevrecilerin Toprak Koruma Kurulu’nun onay kararına karşı açtığı davada alınan iptal kararının gerekçesi ise şu şekilde ifade edildi; ‘Bölgedeki endemik türler ile antik yerleşim alanı gibi kültür varlıklarının zarar görebileceği anlaşıldı. Yöre halkının tarım ve hayvancılık faaliyetleri santralin kurulması durumunda su temini sıkıntıları yaşanabileceği, ayrıca santralin kurulmasıyla bölgedeki korunması gereken nadir ekosistemin zarar göreceği nedenleriyle iptaline.’  

DAVUL ZURNA ÇALDIRARAK KUTLADILAR…

Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı Karaağız Köyü’nde 400 gündür hukuk mücadelesi veren vatandaşlar, çevreye zarar vereceği öne sürülen biyokütle enerji santraline mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilmesini şenlikle kutladı.

aw743685 02 5d1aff14a0449
SIRA SENDE TAVASLI… 10

Mahkeme kararının tebliğ edilmesinin ardından köylüler 400 günlük direnişlerinin zaferle sonuçlanmasını davul zurna eşliğinde oynayarak kutladı. Mahkemenin verdiği kararla çok mutlu olduklarını belirten Muhtar Arif Yılmaz, “Köyümüzde biyokütle enerji santralini doğamızı, havamızı ve suyumuzu bozacağından dolayı istemiyorduk. Mahkeme lehimizde karar verdiği için mutluyuz. Bu saatten sonra biz köyümüzden derhal yatırımcıların gitmesini istiyoruz. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi, yöneticileri ve devleti bilimsel gerçekleri görmeye, başkalarının kazançları için bizlere zarar vermemeye, bizleri ata toprağımızdan göç ettirmemeye çağırıyoruz” diye konuştu.

ZAFERDE, KARACA’NIN DA PAYI VAR…

Bursa’nın Büyükorhan ilçesine bağlı Karaağız Köyü’ne başlatılan ve zaferle sonuçlanan 400 günlük doğa direnişinin baş kahramanı yöre halkıysa, bir diğer kahramanlarda Denizli Milletvekili ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ile Bursa Milletvekili ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal olmuştu. Denizli Milletvekili Karaca’nın, köylünün direnişi başlattığı ilk günlerde yöre halkına destek olduğu, 3 gün boyunca da çadırda kalarak köyün kadınlarına moral verdiği bilinirken, biyokütle santralinin iptal edilmesinden sonra da yine bölgeye giderek sevinçlerini paylaştığı belirtildi.

karacaa
SIRA SENDE TAVASLI… 11

——————–

TERMİK SANTRALİN ZARARLARI…

1. Termik santrallerde üretim sırasında azotoksit, kükürtdioksit ve pek çok küçük yapılı partikül açığa çıkmaktadır. Bu zararları maddeler salındıkları çevredeki insanların sağlığın için tehdit oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu maddeler yöre insanının sinir sisteminde olumsuz etkilere yol açmaktadır.

2. Bu çıkan zararları gazlardan etkilenen sadece insanlar değildir. Aynı şekilde bu gazlar etrafta yer alan hayvanlara da zarar vermektedir. Ayrıca çevre tarlalarda yer alan tarım ürünlerine, su kaynaklarına ve ormanlara da zarar verici etkileri bulunmaktadır.

3. Üretim sırasında bacalardan salınan küller insanlar tarafından solunmaktadır. Bu durumda çevre yörelerde kanser riskini arttırmaktadır.

4. Bacalardan yayılan zararlı gazlar asit yağmurlarının oluşmasına neden olmaktadır. Asit yağmurları sonucunda da termik santralinin inşa edildiği bölgelerde ki toprakların yapısının bozulması ve verimin düşmesi gibi pek çok olumsuz durumla karşılaşılmaktadır. Ayrıca asit yağmurlarının etkilediği başka canlılar da ağaçlardır. Ağaçların tahrip olması hayvancılığı da etkilemektedir.

5. Santraller de yüksek sıcaklıklarda elde edilen buharın soğutulması amacıyla yer altı suları veya akarsular kullanılmaktadır. Santralde ki sıcak su ile soğuk su değişimi yapılarak ortam soğutulmaktadır. Çekilen soğuk su yerine bırakılan sıcak su bırakılan ortamdaki canlılara zarar vermektedir. Ayrıca bu su akarsu veya yer altı kaynaklarını kirletmekte ve yeşilliği de tahrip etmektedir.

Termik santraller ekonomik anlamda ülkeye katkı sağlasa da beraberinde büyük tahribatlarda getirmektedir. Yukarıda ifade edilen maddeler termik santral nedir zararları nelerdir sorusuna cevap olmaktadır. Yararları ve zararları aynı anda bünyesinde bulunduran bu santralleri çevreye minimum zarar ile yapmaya çalışmak ve bu konusu hassas olmak gelecek için çok önemlidir.

ŞİFRE HABER’İN BAŞLATTIĞI AVDAN TERMİK SANTRALİ ANKETİNE KATILMAK İÇİN, BU YAZININ ÜZERİNE TIKLAMANIZ YETERLİ…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...