• Güncelleme: 04:05:49 - 19 Ağustos 2020
  • Yayınlama: 04:05:49 - 19 Ağustos 2020

Tam 16 yıldır devam eden ve kimse fark etmezse de, Pamukkale’nin bugünkü olumsuzlukları yaşamasının önemli faktörlerinden biri olan yanlış uygulamaya, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki tarafından son verildi.

PLAN YAPILMIŞTI AMA…

Pamukkale’nin geleceğini belirleyen, bir taraftan hem yerli hem de yabancı turistin ilgisini artırıp, diğer taraftan da Pamukkale’nin tarihi ve doğal dokusunun gelecek nesillere güvenle aktarılması için, onlarca uzman ve kuruluşun bir araya gelerek ortaya çıkardığı Pamukkale Koruma Amaçlı İmar Planı’nın, en önemli ayaklarından biri olan ‘Kocaçukur Projesi’ndeki ‘termal su ile temas’ın hesaba katılmaması, özellikle yerli turistin Pamukkale’ye olan ilgisini büyük oranlarda aşağı çekti.

PPP2
TARİHİ HATA GİDERİLDİ... 10

SÜREÇ NASIL İŞLEMİŞTİ…

Kısa bir özet geçecek olursak, 04.09.2001 tarihinde Denizli Valiliği Koordinatörlüğünde Pamukkale Üniversitesince imzalanan protokol çerçevesinde, Pamukkale Alanındaki faaliyetlerin ve kullanımların yeniden değerlendirilmesi ve alanın daha etkin sunumu, kullanıma yönelik mevcut Pamukkale 1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyon ve alt ölçekli düzenleme projeleri tamamlanmış, söz konusu projeler kurul kararlarının onayından sonra, doğa yolu ve seyir terasları ihalesi 28.10.2004 tarihinde, Kocaçukur Termal Havuz ve Gölet ihalesi 09.09.2004 tarihinde yapılmış.

PP1
TARİHİ HATA GİDERİLDİ... 11

Kocaçukur Termal Havuz Ve Gölet Projesi yer teslimi 22.01.2005 tarihinde gerçekleşmiş, Pamukkale’ye gelen ziyaretçilerin ve yöre halkının termal su ile ilişkilerini rahatça kurabilecekleri, temas edebilecekleri 20.000 m2 büyüklüğünde, 60 cm derinliğinde, tabanı kil dolgu, üstü çakıl gölet yapımı ile ilgili bir tanesi çocuk havuzu olmak üzere derinlikleri 1.20 cm olan 3 adet betonarme havuz kayrak taşı kaplama, etrafında satış birimleri, soyunma-duş birimleri, büfe, kafeterya ile havuz ve gölet etrafında gezinti yollarını kapsayan proje tamamlanmıştı.

04.09.2001 tarihinde Denizli Valiliği ile Pamukkale Üniversitesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Pamukkale Örenyeri’ndeki faaliyetlerin ve kullanımların yeniden değerlendirilmesi ve alanın daha etkin sunumu için Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyon ve Alt Ölçekli Düzenleme Projeleri tamamlanarak, projelerin hayata geçirilmesiyle, şu anda servis yolu olarak kullanılan Doğa Yolu, Seyir Terasları ve Kocaçukur Havuz Göleti Projesi 2006 tarihinde son halini almıştı.

HANGİ AKLA HİZMETSE…

3 1
TARİHİ HATA GİDERİLDİ... 12

Kocaçuçukur Açık Termal Havuz Projesi ile Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında doğal çanakların günübirlik kullanıma açılması planlanmasına ve asıl amacın, ziyaretçilerin termal suyla teması olmasına rağmen, hangi akla hizmetse dönemin valiliği ve özel idaresi tarafından projenin ruhuna aykırı bir şekilde havuzlar soğuk su ile doldurularak devreye sokuldu.

SADECE KAZLAR YÜZDÜ…

KAZZZ

Antik Su Kaynağından getirilmesi gereken termal su yerine, havuzlara soğuk su doldurulunca ve Pamukkale’ye gelen yerli ziyaretçiler de, girişte ve kaynağın başında bulunan Kleopatra Havuzu’na uygulanan, yüksek ücretler nedeniyle giremeyince, büyük emeklerle hazırlanan projenin en önemli ayağı topal kalmış, halkın da Pamukkale’ye ilgisi büyük oranda düşmüş, projede yer alan havuzlar ise sadece kazların yüzdüğü havuzlara dönüşmüştü.

BAŞKAN ÖRKİ, TARİHİ HATAYI GİDERDİ…

Bütün bunlar yaşanırken, Pamukkale’nin en önemli cazibe nedeni olarak travertenlerden sonra gelen ikinci özelliği, yani termal suyla temasın devreden çıkarılmış olduğunu gören Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, büyük bir hızla tarihi hatayı gidermek için işe koyuldu.

88950b12016202c8798ffe8d0bb46eea1590658390
TARİHİ HATA GİDERİLDİ... 13

İHALEYE BİLE ÇIKMADI…

İhaleye çıksa, belki de 1 milyon TL’nin üzerinde bir bedelle yapılacak olan işleri, kendi ekibiyle 250-300 bin TL gibi bir rakamla, hem de birkaç hafta gibi kısa bir sürede hayata geçiren Başkan Örki, Kocaçukur Bölgesi’ndeki 20 bin metrekarelik alandaki gölet içinden 400 kamyondan fazla çamurun çıkarttıktan sonra, zaman kaybetmeden termal su kaynağından alınan sıcak suyu, havuzlarla buluşturdu.

Bununla da yetinmeyen Başkan Örki ve ekibi, halkın sağlıklı bir ortamda termal havuzlardan faydalanabilmesi için kabinler, dinlenme noktaları, kafeleri elden geçirdi.

KOC1
TARİHİ HATA GİDERİLDİ... 14

TEŞEKKÜRLER BAŞKAN ÖRKİ…

Pamukkale Kocaçukur’un makus kaderini değiştiren, halkın yeniden Pamukkale’nin şifalı termal suyu ile temas kurmasını sağlayan Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki “Göreve geldikten sonra, projenin ruhuna aykırı bir şekilde hayata geçirilen soğuk su olayını devreden çıkardık ve bakım maliyeti de olsa, halkımızın termal suyla teması için kolları sıvadık” dedi ve şöyle konuştu:

AW091976 03
AVNİ ÖRKİ/PAMUKKALE BELEDİYE BAŞKANI

“Halkımızın Pamukkale’ye ziyaret nedenlerinin başında travertenler gelse de, özellikle şifalı termal suyla da temas kurmak istiyordu. Ama bu havuzlar, projede termal su olarak geçse de, şimdiye kadar normal suyla doldurulmuş, böyle olunca da insanlarımız kısa süreliğine ve bir çay içimlik zaman diliminde geçiş noktası olarak kullanmaya başlamış. Bu olay Pamukkale Köyümüze ve Pamukkale’mize çok zarar veriyordu. Biz ise bu olayı, aslına uygun haline getirdik ve Kocaçukur’u termal suyla buluşturduk. Hem de kendi olanaklarımızla ve çok uygun rakamlarla. Bundan sonraki gelişimi ve hareketliliği hep birlikte izleyeceğiz. Ülkemize ve Denizli’mize Hayırlı uğurlu olsun.”

KEŞKE ÜCRETSİZ YAPABİLSEYDİK…

Pamukkale’nin içinde uygulanan dudak uçuklatan fiyat tarifelerinin tam tersine, piyasanın da altında fiyat tarifeleriyle Kocaçukur’da hizmet vermeye başladıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Örki “Keşke ücretsiz yapabilseydik. Ama Köydeki esnafımızı da zor duruma düşürmemek için, özen gösterdik” dedi ve fiyatlarla ilgili şu bilgileri verdi:

KAHVE

“ Havuzlarımıza giriş ücretini, önce ücretsiz yapalım diye düşündük. Ama karşımızda, Pamukkale Köyü’ndeki esnafımıza haksızlık yapmak istemedik. Onların uyguladığı tarifenin altında, yetişkinler için 40 TL, 11-18 yaş arası gençlerden 30 TL alacağız. 10 yaşına kadar ki çocuklardan, sayısına bakılmadan ücret alınmayacak. Öğrencilerimiz ise, yaş hesabı yapılmadan 30 TL ödeyecek. Hamburger 15 TL, su 2 Tl, çay 3 TL, meşrubat 5 TL, otopark ise 8 TLBu fiyatların, turisttik bölgelerle kıyaslanması durumunda, ne kadar uygun olduğu görülecektir. Halkımıza ucuz ama kaliteli hizmet sunmaya yönelik kararlılığımızı da sürdüreceğiz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...