• Güncelleme: 11:50:42 - 19 Temmuz 2022
  • Yayınlama: 11:50:41 - 19 Temmuz 2022

Ulusal bir bayram olarak kutlanan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’na, AYSİAD da resmi olarak davet edildi.

Davet nedeniyle büyük onur yaşadıklarını söyleyen Avrasya Yönetici Sanayici İşadamları Derneği (AYSİAD) Başkanı Mahmut Catlık, konuyla ilgili şunları söyledi:

Ulusal bir bayram olarak kutlanan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, Kıbrıs Türkü’nün Barış ve Özgürlük ortamına kavuştuğu gündür. Bu kapsam da 48. Yıl dönümü vesilesiyle 18-21 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek kutlama etkinliklerine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin TATAR ‘ın resmi davetiyle çağrıldığımızı etkinliklere katılacağımızı tüm Denizli halkıyla paylaşmak isterim.

 AYSİAD(Avrasya Yönetici Sanayici ve İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı olarak Denizli’mizi temsil etmekten mutluluk duyacağım. KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin TATAR ’ın şahsıma ve derneğimize göstermiş olduğu yakın ilgiden dolayı Yönetim Kurulumuz ve tüm üyelerimiz adına teşekkür ederiz.

Tarihi şanla ve şerefle dolu yüce Türk milletinin vatan sevgisini yaşadığı her yeri kanıyla, canıyla savunduğu bir gerçektir. AYSİAD olarak en büyük değerlerimizden bir tanesi vatan ve bayrak sevgimizi her türlü ticaretin üstünde tutmamızdır. Bu nedenle 20 Temmuz tarihinde Kıbrıs Türkü ile kucaklaşacağız, 1974 teki gibi el ele, gönül gönüle olacağız.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 20 Temmuz 1974 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Harekâtı anısına her yıl kutlanan resmî bayramlardan biridir.

Ulusal bir bayram olarak kutlanan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, her yıl resmî törenlerle kutlanır. Harekât ile ilgili oyunlar, sergiler, paneller ve konserler halka açık olarak düzenlenir. Çoğu Kuzey Kıbrıs vatandaşı, kutlama amacıyla evlerine Türkiye bayrağı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı asar.

KIBRIS BARIŞ HAREKATI…

20 Temmuz 1974’te başlatılan Barış Harekatı ile Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakı önlenerek, Kıbrıs Türk halkının varlığı da güvence altına alındı. Ada’da 1974 harekatına giden sürecin ilk adımları 1950’li yıllarda atıldı. Rumlar, Yunanistan’a katılmak için birtakım faaliyetlere girişti. Böylece Türkiye, meseleye dahil oldu. Ada’da iki toplumlu Kıbrıs Devleti’nin kurulması için harekete geçildi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türk ordusu, 498 şehit verdi. Kıbrıs Türk tarafı ise, harekatta 70’i mücahit, 270 kişiyi kaybetti. Kıbrıs Türklerinin genel olarak verdiği şehit sayısı ise 1672 olarak kayıtlara geçti.

Sonuçta harekat sayesinde Kıbrıs’ın bugünkü sınırları çizildi. 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu. Rauf Denktaş, Federe Devlet ve Meclis Başkanı oldu. 15 Kasım 1983’te ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kuruluşu dünyaya ilan edildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı da yine Rauf Denktaş oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir