• Güncelleme: 14:30:04 - 12 Aralık 2020
  • Yayınlama: 14:30:04 - 12 Aralık 2020

ŞİFRE HABER’in dün ‘Showu bırak, buraya bak’ manşetiyle gündeme getirdiği, Acıpayam’ın Dedebağ Mahallesi’nde, ovaya akan kanalizasyon suları haberinden sonra, Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ ekiplerinin harekete geçtiği ve oradaki atıl duruma düşmüş arıtma tesisini devreye sokmak yerine, 4-5 kilometre kanalla kanalizasyon suyunu, Dalaman Çayı’nın bir kolu olan Gökpınar Deresi’ne akıtarak, çok daha büyük bir çevre felaketine neden olunacağı ileri sürüldü.

NE OLMUŞTU?

BANNER1
İLK HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ LÜTFEN!

Şifre Haber, dün yayınladığı haberinde, her gün ekranlarda ve billboardlarda, gerçekleştirdiği altyapı çalışmalarını ballandıra ballandıra anlatan ve kanalizasyon borularının içerisinden arabalar geçirerek show yapan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın,  tam 6 yıldır tarlalarına akan kanalizasyon suları nedeniyle feryat eden Acıpayamlı köylülerin sesine kulaklarını tıkadığını belirterek, Denizli’nin, en verimli topraklarına sahip Acıpayam Ovası’nın Dedebağ Mahallesi arazilerinin önemli bir bölümünün, adeta araziye akıtılan kanalizasyon suları nedeniyle mikrop yuvası haline döndüğünü, yaşanan rezaleti Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ Genel Müdürlüğüne ileten köylülerin ise, 6 yıldır bir sonuç alamadığını gündeme getirmişti.

HABERİN ÇIKTIĞI GÜN, DESKİ HAREKETE GEÇTİ AMA…

Konuyla ilgili haberin yayınlanmasından sonra, aynı gün içinde DESKİ ekiplerinin bölgeye dozerlerinin ulaştığı görülmüş, bu hareketlilik Dedebağlı köylüler tarafından sevinçle karşılanmıştı.

WhatsApp Image 2020 12 11 at 13.59.29

Ama aradan daha bir gün geçtikten sonra, DESKİ ekiplerinin bölgede bulunan ve kaderine terkedilen arıtma tesisini devreye almak yerine, 4-5 kilometre uzunluğunda bir hat döşeyerek tarlalara akan kanalizasyon suyunu, Dalaman Çayı’nın bir kolu olan Gökpınar Deresi’ne akıtmayı planladığı haberleri, insanların sevincini kursağında bıraktı.

DAHA BÜYÜK BİR FELAKETE YOL AÇACAKLAR…

DORTLU

Yaşananları yakından takip eden, Acıpayam Ovası’nın ve Dalaman Çayı’nın, sadece Dedebağ hattınının değil en az 3 ayrı kanalizasyon hattı aracılığıyla katledilmesine tepki göstererek mücadele başlatan Dalaman Çayı İnisiyatifi Sözcüsü Adnan Ünay “Dedebağ’a, 6 yıl sonra da olsa, müdahale edilince sevinmiştik. Ama niyeti anlayınca şok olduk” diyerek şöyle konuştu:

1adnan unay
ADNAN ÜNAY

“Dedebağ’da yapılmak istenen şeyin, eski belediye döneminde yapılan arıtma tesisini elden geçirerek, pis suyu temizledikten sonra dereye akıtmak yerine, tepkileri bertaraf etmek için, 4-5 kilometre kanalla taşıyıp, Gökpınar Deresi’ne akıtmak olduğunu anlıyoruz. Bu, sadece Dedebağ’ı değil, tüm ovayı ve nihayetinde de, zaten büyük bir kirlilik sorunuyla karşı karşıya olan Dalaman Çayı’nın , geriye dönüşü mümkün olmayacak bir şekilde kirlenmesine neden olacaktır.”

KİMSE KULAK ASMIYOR…

Acıpayam Ovası’nın ve Dalaman Çayı’nın tam bir doğa katliamıyla karşı karşıya bulunduğunu da söyleyen Dalaman Çayı İnisiyatifi Sözcüsü Adnan Ünay “ Acıpayam’ın önemli olan 4 kanalizasyon hattı var. Bunlardan merkez hat, yapılan arıtma tesisine bağlandı. Temizlendikten sonra pırıl pırıl su, derelere bırakılıyor. Ama Ovayı ve Dalaman Çayı’nı kirleten 3 adet kanalizasyon hattı ise, yani Sanayi-Yenimahalle, Çamlık ve Pınaryazı hatları tarlalara ve derelere akıtılıyor” diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

“Halbuki her 3 hatta 500 metre ile 1.500 metre gibi mesafeler arasında hat çekilerek, Acıpayam Arıtma Tesisi’ne rahatlıkla bağlanabilir. Bunu inisiyatif olarak defalarca dile getirmemize rağmen, kimse oralı olmadı, kulak kabartmadı. Acıpayam halkı, siyasi parti ayırımı yapmadan, topraklarına ve suyuna bir an önce sahip çıkmalı. Böyle giderse, Acıpayam’ın ne ekecek toprağı, ne de topraklarını sulayacak temiz suyu kalmayacak.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...