• Güncelleme: 12:55:51 - 3 Ocak 2022
  • Yayınlama: 12:12:00 - 8 Kasım 2021

Seval UYSAL/KÖŞE YORUM

Denizli’nin son yıllarda en tartışmalı Termal İyi Gelir Projesi kime ait?

Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) ortaklığında yürütülüyor. Projeye ayrıca; Pamukkale Belediyesi de eklendi.

Projenin yürütücüsü kim?

MÇS Ajans…

MÇS Ajans; Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan’ın resmi danışmanı Mehmet Çağrı Sebzeci’ye ait.

Sebzeci çok yetenekli. Bir koltukta birçok karpuz taşıyor. Mesela; Başkanın seçim kampanyalarını yürütüyor, Büyükşehir Belediyesi için dergiler çıkarıyor, belediyenin kitaplarını basıyor. Belediyenin tüm görsel tanıtım, ilan, afiş işlerini yapıyor. Reklam ve tanıtım filmlerini çekiyor. Büyükşehir’in lansman toplantılarında, açılışlarda manken ve sunucu getirme, oyuncu kiralama, işlerini yapıyor. Bu kadarla kalmıyor, Denizli’nin bütün duvar ve billboardlarını kiralama işi ona ait, Denizli’deki açık hava reklamlarının yolu, sahibi olduğu MÇS Ajans’tan geçiyor.

MÇS’nin ilan ve reklam pastası bunlarla sınırlı değil. Kendi adına da dergiler çıkarıyor. Bu dergi reklamlarını nüfus kullanım yoluyla alıyor.

MÇS’nin gelir pastasında Termal İyi Gelir Projesi de var.

termal 4

AFİŞ VE BİLLBOARD…

2016 yılında Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın makam odasında temelleri atılan bu proje, geçtiğimiz yıl beşinci yılını geride bıraktı. Turizmde işbirliği öneren DENTUROD’u MÇS Ajans’ın sahibi Mehmet Çağrı Sebzeci’ye yönlendiren Zolan, 5 yıldır projenin gayet güzel gittiğinden o kadar emin ki, her lansmanda Sebzeci’ye ağız dolusu teşekkürü ihmal etmiyor.

Peki Sebzeci ne yapıyor?

Termal İyi Gelir Projesi’nin tüm kurumsal çalışmaları, açık hava reklamları, duvar reklamları, billboardlar, gazete ilanları, organizasyon ve lansman törenlerini MÇS Ajans yapıyor.

Hatırlarsanız; İstanbul’un dört bir yanını donatan meşhur Özge Ulusoy’lu afişleri vardı: “Termal İyi gelir” “Pamukkale Seni Çağırıyor” teması ile İstanbul’da boy gösteren bu afiş ve billboardların Denizli’ye maliyeti 300 bin TL idi. 2018 yılı bütçesiyle paranın çok büyük bölümü Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından çıktığını söylemeye gerek yok sanırım.

Bugünkü Sabiha Gökçen Havalimanı körüklerine asılan ilanların bütçesi ise henüz belli değil.

4 4

SORMA VER PARASI…

Termal İyi Gelir Projesi başlangıçta Denizli Büyükşehir Belediyesi-Denturod-MÇS’den oluştu.  Daha sonra bazı STK’lar ve Odalar dahil oldu. (2019 Hüseyin Gürlesin sonrası) Pamukkale Belediyesi (Avni Örki) proje de yer aldı.

Büyükşehir Belediyesi’nin nüfuzuyla sponsorlar alınmaya başlandı. Pamukkale ve Karahayıt’taki beş yıldızlı otellere, dört yıldızlılar, üç yıldızlılar ve daha sonra şehir otelleri eklendi, sonra da şehir içindeki restoranlar, kafeler, hastaneler ve hatta tekstilciler projenin destekçiler arasına sokuldu.

Her destekçi ve sponsor bütçeye belirlenmiş bir tarife üzerinden para aktarıyor. Termal İyi Gelir Projesinin yıllık bütçesi bu şekilde oluşuyor.

Projenin toplam bütçesi ne kadar derseniz? bilinmiyor. Bu konuda yapılmış bir açıklama yok! Herkes payına düşenden haberdar, faturalar MÇS’den kesiliyor.

Kulislere sızan bilgilere göre; proje tarife üzerinden çalışıyor.

Şöyle ki; 5 yıldızlı oteller ile 4 yıldızlı otellerin ödediği rakamlar ayrı.

5 yıldızlı oteller 20 bin lira, 4 yıldızlı oteller 15 bin lira veriyor.

Şehir otelleri ve restoranların tarifesi ise 5 bin ile 7 bin TL arasında değişiyor. DENTUROD’un üye sayısı kadar proje destekçisi var. İlla DENTUROD üyesi olmak da gerekmiyor.

Bir de bütçe sağlayıcıları var. Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale Belediyesi ve DENTUROD projenin ana yürütücüleri, gelir kalemlerinde en büyük pay onlara ait. Bir de bazı STK’ları eklersek bütçe pastası büyüyor.

termal iyi gelir s 1

PARA BİR CEPTEN ÇIKIYOR, DİĞER CEBE GİRİYOR…

Peki bu beş yılda neler yapıldı derseniz, orası daha karışık…

Görünürde bir internet sitesi var: Termaliyigelir.com

Gerisi Denizlililere, İstanbullulara “Pamukkale seni çağırıyor” diyen Özge Ulusoylu afiş ve billboardlar, il protokolünün ağırlandığı, ünlü manken ve sunucuların katıldığı, binlerce liranın döküldüğü lansman toplantıları.

Dikkat edin hepsi MÇS Ajans’ın çalışma alanı…

Ajans işlem hacmi yaratıyor; para bir cepten çıkıp, diğer cebe giriyor.

Peki turizme katkısı ne?

Rivayetler muhtelif!

DENTUROD’un gazete ve TV’lerde çıkan reklam haberlerine bakılırsa, Denizli-Pamukkale turist kaynıyor. Oteller de doluluk oranı yüzde 80-90 oranında…

İşin aslı bu değil elbet!

Mesela 450 yataklı Colessea Otel, 450 çalışandan 120’sini işten çıkardı. Çünkü otel çok uzun zamandır (pandemi nedeniyle)  yarı kapasiteyle çalışıyor. Ona keza Polat, Richmond’da öyle…

Diğer otellerin durumu farklı mı?

Değil! 

Şimdi itiraz edilecek ve turist sayılarının yıllar içinde arttığı söylenecektir.

Turist sayısı artsa da Denizli’nin günübirlik turizm gerçeği değişmiyor ki?

Pamukkale’ye gelen turist, travertenleri gezdikten sonra akşama dönüyor veya en fazla bir gece konaklıyor. 40 yıldır durum bu…

Peki para kimin cebine giriyor?

1-Pamukkale giriş kapılarını işleten SİCPA

2-Antik havuzu işleten DETUR A.Ş-Anadolu Kültürel Girişimcilik-

3-Pamukkale Otoparkı işleten SİCPA

4-Termal İyi Gelir kampanyasını yapan MÇS Ajans

WhatsApp Image 2021 11 05 at 18.05.21

PAMUKKALE’NİN TANITIMA DEĞİL, BAKIMA İHTİYACI VAR…

Görüldüğü gibi Pamukkale kazandırıyor ama giren paranın bir kısmı bile Pamukkale’ye harcanmıyor. Üstelik mevcut doku hoyratça yok ediliyor. Hala çok bakımsız, vizyonsuz ve bu haliyle de bir gelecek vaat etmiyor.

İşin aslı; Pamukkale’nin tanıtıma değil, bakıma ve vizyona ihtiyacı var.

Dünyada eşi benzeri olmayan Pamukkale UNESCO’nun dünya miras listesinde. Bir marka. Kime sorsan gözü kapalı biliyor. Travertenler yılda 1. 5-2 milyon turist ağırlıyor. Tur operatörlerinin güzergahlarında bir yer. Antalya’ya gelen burayı gezmeden gitmiyor. Parayı veren yabancı turist turnikeden geçiyor, ören yerini gezip, antik havuz ve travertenlerdeki suyla oynaştıktan sonra, aynı gün ya da bir gece yatıp sabahı gidiyor.

Mesele şu ki;

Sen bu 1.5-2 milyon turisti günübirlikçi olmaktan çıkarıp, birkaç günlük misafire dönüştürebiliyor musun?

Yoksa istediğin kadar Ayhan Sicimoğlu, Özge Ulusoy’lu reklam yap “Pamukkale Seni Çağırıyor” de; Sabiha Gökçen Havalimanı körüklerine ilanlar as “Termal İyi Gelir” projesi adı altında milyonlar dök…

mcs2

Pamukkale’nin bakımsız sokakları, vizyonsuz geleceği, kimseyi dinlemeyen yöneticileri olduğu sürece birkaç meşhur şarkıcı, manken, artistle tanıtım yaptığını düşünür avunursun!

Özetle söylemek gerekirse; Pamukkale’nin bu tür tanıtımlara değil, BAKIMA ihtiyacı var!

Bunun yolu da MÇS Ajans’tan değil, belediyelerin uygulama projeleriyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan geçer.

Konunun adresi de işin muhatabı da bellidir…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir