• Güncelleme: 19:37:45 - 18 Ocak 2024
  • Yayınlama: 12:50:45 - 18 Ocak 2024

Denizli’nin tarihi alanlarından biri olan Eren Dede Türbesi ve halk arasında Erenler Kavağı olarak bilinen 800 yaşındaki çınar ağacının, Kale Belediyesi ve hayırseverler tarafından çevre düzenlenmesi yapıldı. 13 metre çapındaki 8 asırlık anıt ağaç olan çınarın, tescillenmesi için çalışmalar başlatıldı.

Özellikle anıt ağaç olan çınar ağacının koruma altına alınması için başlatılan çalışmalar, bölgenin tarihi ve kültürel önemi daha da ön plana çıkartacak. Vatandaşlar, bölgeyi ziyaret ederek adaklarını kesmekte ve rahat bir ortamda ibadetlerini gerçekleştirmektedirler.

Kale ilçesinde yaşayan ve bölgeye hakim olan Ethem Patiz, “Ağacın içi biraz boş olduğu için çobanlar soğukta zamanında ateş yakmışlar. Koyun baba, burası ve yaren dede gibi böyle yerlerde geçmişte ki büyükler su akan yerde kalmışlar. Çok eski yıllardan bu yana tarihi büyükler burada olduğu için ziyarete gelirlermiş. Burada vatandaşlar adak kesermiş. Biz buralar yıprandığı için bakım yapmaya çalıştık. Kale Belediyemizin desteğiyle bu taraflara tadilat yaptırdık” dedi.

Asırlara Meydan Okuyan Çınar İçin Anıt Ağaç Başvurusu Yapıldı...
Asırlara Meydan Okuyan Çınar İçin Anıt Ağaç Başvurusu Yapıldı…

“Çok eski tarihlerden bu yana önemsenen bir nokta”

Bölgenin geçmişine vurgu yaparak, ağacın deforme olmasına rağmen çeşitli çalışmalarla çınar ağacının ömrünü uzatmayı hedeflediklerini belirten Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç, “Burası Eren Dede türbesi ve erenler kavağı olarak adlandırdığımız bir bölgedir. Çok eski tarihlerden bu yana tabi ki de bu bölgenin de önceden yerleşim alanı olmasından dolayı sıkça ziyaret edilen ve halk tarafından da önemsenen bir noktadır. Tabi burası yıllarca bakımsız bir şekilde kalmıştı ama son birkaç yıldır biz buranın çevre düzenlemelerini yaptık.

Çünkü vatandaşımız gelip burada adaklıklarını ve kurbanlarını kesiyorlardı. O yüzden çevre düzenlenmesini gerekiyordu. Burada da güzel bir su kaynağı var. Su kaynağının revize edilmesi ve düzenlenmesi anlamında çalışmalar yaptık. Tabi ki de burada bu çalışmalarımız yardım eden hayırseverlerimiz de var. Onlarında gayretleriyle, çabalarıyla ve bizde Kale Belediyesi olarak da destek verdik. Çevre düzenlenmesi anlamında hem de burada gelip kurban, adak kestiklerinde bunu rahatça temizleyip, pişirip, ikram edebilme noktasında uygun ortamlar oluşturduk” şeklinde ifade etti.

“Çınarımızın ömrünün uzatılması için çalışmalar yapılacaktır”

Asırlara Meydan Okuyan Çınar İçin Anıt Ağaç Başvurusu Yapıldı...
MEHMET SALİH SAĞINÇ/KALE BELEDİYE BAŞKANI

Asırlık çınar ağacı hakkında bilgi veren Başkan Sağınç, “Anıt ağacı niteliğinde bir ağaç ve bunun için de anıt ağaç olarak da kayıtlara girmesi için çalışmalarımızı başlattık. Erenler kavağı bölgesindeki bir anıt çınar ağacı olarak da inşallah önümüzdeki günlerde de tescillenmiş olacak. Tabi ağacımız baya bir deforme olmuş durumda. Geçmiş dönemlerde yıldırım düşmesi sonucunda olsun bu bölgede vakit geçirmiş büyüklerimizin de anlattığına göre de, yıldırım sonucu oluşan boşlukta ise şiddetli yağışlarda çobanların ateş yakmasından dolayı da ağacımızın gövdesi oyulmuştur. Şu anda ağacımızın çevresini ölçtüğümüzde 12-13 metreye ulaşan bir çapa sahip. Kavağımızın ömrünü daha da uzatılması anlamında çalışmalar tabi ki de yapılacaktır” diye konuştu.

“Kale’nin en önemli yerlerinden bir tanesi Eren Dede türbesidir”

Bölgenin önemini vurgulayan Kale ilçesi esnaflarından İbrahim Yenipazarlı, “Kale’nin en önemli yerlerinden bir tanesi de burası Eren dede türbesidir. Buraya çevre illerden, Denizli’den yaz mevsiminde mutlaka piknik yapmaya geliyorlar. Eren Dede’nin kabri burada. Eski uç beylerinden eski Kale’nin Tabea’nın Türkleştirmesinden çok önemli katkıları olduğunu biz halk olarak bunu biliyoruz. Bu Eren Dede bu mevkide şehit oluyor ve buraya defnediliyor. Vatandaşlarda burada onlara dua ediyorlar. Buraya üç tane çınar ağacı dikiliyor. Tahmini 8 asırlık olduğu söyleniyor. Tabi bu ağaçların koruma altına alınması, bakımın olması bu Kale vatandaşlarının, en çok isteklerinden bir tanesi. Bu Osmanlı yadigarın uzun yıllar yaşamasını istiyoruz.” diye konuştu.



DENİZLİ’Yİ TANIYALIM…

Denizli’nin ‘Özel Dosya Haber Portalı’ olan Şifre Haber Aracılığıyla, Denizli’nin Değerlerini Tanımak İster Misiniz?
Denizli, zengin tarihe sahip bir şehirdir. Antik çağlardan beri yerleşim yeri olmuş, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Hierapolis antik kenti, Laodikeia antik kenti gibi önemli tarihi kalıntılar bulunmaktadır.
Anadolu’nun güneybatısında yer alan Denizli, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerini birbirine bağlayan bir geçit yoludur. Anadolu’yu kuzey ve batıdan bölen kervan yolları üzerinde bulunan Denizli, antik kentleri, höyükleri, tümülüsleri, kaplıcaları ve travertenleri ile Türkiye’nin görülmesi gereken yerlerinden biridir. Denizli horozuyla ünlüdür.
image 1
PAMUKKALE-ANTİK HAVUZ…
Denizli’nin Mutlaka Gezmeniz Ve Görmeniz Gereken Yerleri:
Travertenleri ile ünlü Pamukkale (Hierapolis), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan hanlar ve kervansaraylar, antik kentler ve müzeler Denizli’yi turizm için çok cazip bir kent haline getirmiştir.
Pamukkale…
UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde adı geçen Pamukkale, Denizli’nin dünyaca ünlü sembollerinden biridir. Denizli’yi dünya ile buluşturan bu doğa harikası 700 m genişliğinde ve 160 m yüksekliğindedir.
image 2
PAMUKKALE’DE GÜN BATIMI…
Pamukkale’yi meydana getiren termal su aynı zamanda buradaki travertenlerin oluşumunu sağlar. Termal suda bulunan hidro karbonatın havayla teması sonucu karbon monoksit ve karbon dioksit havaya karışır. Bu tepkimede çöken kalsiyum karbonatın oluşturduğu dev sarkık kütleler her yıl binlerce turisti Pamukkale’de bir araya getiren travertenleri oluşturmaktadır.
Sahip olduğu şifalı termal havuzları ve tepeden sarkan kırmızı ve beyaz renkli travertenleriyle Pamukkale mutlaka görülmesi gereken doğa güzellikleri arasındadır.
Denizli’nin Antik Kentlerini Görmeden Ayrılmayın:
Denizli’ye gittiğinizde kentte bulunan 14 antik kenti de ziyaret etmelisiniz.
PAMUKKALE-HİERAPOLİS ANTİK KALINTILAR…
PAMUKKALE-HİERAPOLİS ANTİK KALINTILAR…
Hierapolis…
Şehir merkezinin güneyinden 18 km uzaklıktaki Hierapolis Antik Kenti içerisinde bulundurduğu çok sayıda tapınak ve dini mekanlar nedeniyle literatürde Kutsal Kent olarak anılmaktadır.
LAODİKYA ANTİK KENTİ…
LAODİKYA ANTİK KENTİ…
Laodikeia…
Aynı şekilde, şehrin 16 km güneyinde bulunan Laodikeia Antik Kenti tiyatroları, tarihi çeşmesi, stadyumu, Zeus Tapınağı, kilisesi ve tarihi meclis bankasıyla diğer bir önemli tarihi değerdir.
Denizli’nin Merkezindeki Zenginlikler:
Şehir merkezindeki Uçanbaşı mahallesinde yer alan Atatürk ve Etnografya Müzesi ile Hieropolis Arkeoloji Müzesi (1984 yılından bu yana müze olarak kullanılan eski Roma Hamamı), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Ak Han Kervansaray ve Çardak Han, Kaklık ve Keloğlan Mağarası, Honaz Milli Park Alanı da kentten ayrılmadan önce gezmeniz gereken tarihi yapıtlar arasında yer alır.
Denizli’nin Yemekleri:
Denizli‘nin tüm geleneksel yemek çeşitlerini bünyesinde barındıran zengin bir mutfağı vardır.
Kuzu tandırı, keşkek, sırıklı kebap, çökelekli gözleme ve leblebi çorbası gibi lezzetler yöresel yemekler arasındadır.
Kentin yöresel mutfağında sebzenin apayrı bir yeri vardır. Patlıcan yemekleri oldukça yaygındır. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözleme, patlıcan kebabı ve ebe gümeci en ünlü patlıcan yemekleridir.
DENİZLİ’YE GELENLER, BU YEMEKLERDEN TADMADAN GİTMİYOR…
DENİZLİ’YE GELENLER, BU YEMEKLERDEN TADMADAN GİTMİYOR…
Tarhana çorbası, kedi börülce çorbası, kuru börülce çorbası ve ovmaç çorbası yöreye özgü başlıca çorbalar arasındadır.
Tas kapama, sirkeli et, bezelyeli et, kuzu kapama, et kapama, kol dolma, kumbar dolma ve arapaşı Denizli’nin başlıca et yemekleridir. Yufka, simit ve bazdırma yöresel ekmeklerdir.
Denizli’nin Ekonomisi:
Denizli ekonomisi, tarımtekstilturizm ve sanayi gibi sektörler üzerine kuruludur. Özellikle tekstil üretimi ülke genelinde önemli bir yer tutar. Ayrıca pamuk, kekik, üzüm üretimi de şehir ekonomisinde etkilidir.
Denizli’nin Tarım ve Sanayi Ürünleri:
Denizli, pamuk üretimiyle tanınırken aynı zamanda tekstil ve deri sektöründe de önemli bir konuma sahiptir. Tarımsal ürünler arasında pamuk, üzüm, kiraz, domates ve pamuklu tekstil ürünleri öne çıkar.
Denizli’nin Kültür Ve Eğlence Durumu:
Festivaller Denizli kültürünün ayrılmaz parçalarıdır. Her yıl kentte 50’den fazla festival düzenlenir.
Ulusal Amatör Tiyatro Festivali (Mayıs), Uluslararası Halk Dansları Festivali (Haziran), Uluslararası Satranç Turnuvası (Ağustos), Ekonomi ve Kültür Festivali (Ağustos), Kiraz Festivali (Haziran) ve Geleneksel Leblebicilik Festivali (Haziran), Çal Kınalı Kuzu (Koyun Atlatma) Festivali gibi çok sayıda kültürel etkinliğin düzenlendiği bir kenttesiniz.
ÇAL İLÇESİNDE HER YIL YAPILAN SUDAN KOYUN ATLATMA FESTİVALİNDEN BİR FOTOĞRAF…
ÇAL İLÇESİNDE HER YIL YAPILAN SUDAN KOYUN ATLATMA FESTİVALİNDEN BİR FOTOĞRAF…
Büyük şehirlerle karşılaştırıldığında eğlence yaşamının çok hareketli olmadığı Denizli’de, özellikle şehir merkezinde, barlar, kafeler ve canlı müzik mekanları mevcuttur.
Denizli Merkezde Alışveriş Durumu:
Denizli’nin dokumaları, özellikle Buldan’da dokunan yöreye özgü, desenli, renkli, simli, pamuklu, ipekli giysi ve mefruşatlar dünya çapında bir üne sahiptir ve şehrin çeşitli yerlerindeki mağazalarda meraklılarıyla buluşur.
Şehir merkezinde yer alan Kaleiçi ve Babadağlar alışveriş merkezleri tekstil ürünleri, yöresel el sanatları, modaya uygun giyim eşyaları ve daha fazlasını alışveriş severlere sunmaktadır.
Denizli’nin İklim Durumu:
Denizli, genellikle Akdeniz iklimi etkisi altında olup yazları sıcak ve kurak, kışları ılık geçer. Ancak iç kesimlerde bulunduğu için bazı noktalarda karasal iklim özellikleri de gözlemlenebilir.
Denizli’nin Çevre İllere Uzaklığı:
Muğla-Denizli 230 km/ Aydın-Denizli 170 km/  Manisa-Denizli 270 km/ Burdur-Denizli 120 km/ Uşak-Denizli 130 km/ Isparta-Denizli 230 km/ Afyonkarahisar-Denizli 180 km.
Denizli’nin Büyük İllere Uzaklığı:
İstanbul-Denizli 600-650 km/ Ankara-Denizli 450-500 km/ İzmir-Denizli 220-250 km/ Antalya-Denizli 210-250 km/Adana-Denizli 530-580 km/ Bursa-Denizli 550-600 km
DENİZLİ’NİN GENEL GÖRÜNTÜSÜ…
DENİZLİ’NİN GENEL GÖRÜNTÜSÜ…
Denizli’ye Gittiğinde Yemeden, Görmeden, Almadan, Girmeden Dönme!
Dünya harikası travertenleri ile ünlü Pamukkale’de güneşin batışını izlemeden
-Kırmızısu travertenlerini görmeden
Karahayıt ve Yenice kaplıcalarının şifalı sularına girmeden
-Bir çok uygarlıkların yerleştiği antik çağın büyük ve kutsal kentlerinden; Hierapolis,Laodikeia, Colossae, Tripolis ve Heraclia’yı görmeden
-Kaklık ve Keloğlan Mağaralarını gezmeden
-Ağlayankaya ve Güney şelalerini görmeden
-Tarihi Kaleiçi çarşısını ve Babadağlılar iş merkezini gezmeden
-El dokuma, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinden almadan 
Serinhisar leblebisi, Tavas pidesi ve Bayramyeri’nde Denizli kebabı yemeden Denizli’den geri dönme…

İçindekiler

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir