• Güncelleme: 22:45:19 - 16 Nisan 2024
  • Yayınlama: 17:45:49 - 22 Aralık 2020

Denizli Büyükşehir Belediyesi’ni CHP’nin adayı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun kazanmasıyla birlikte, on milyarları aşan borç yükü, bizzat Başkan Çavuşoğlu tarafından ifşa edilirken, başta BELTAŞ Olmak üzere, bir çok belediye müdürlüğü mercek altına alındı.

Bunlar arasında önemli bir yer tutan BELTAŞ’ı ve Beltaş Genel Müdürlüğünü uzun yıllar yürüten Mehmet Teke’nin icraatları yeni başkan ve yönetimi tarafından soruşturulmaya başlanırken, bu konuyla ilgili daha önce Şifre Haber tarafından yayınladığımız haberimizdeki ‘Sayıştay Denetim Raporları’yla ilgili kısmı özetleyerek, yeniden bilgilerinize sunuyoruz.

2019 yılı Sayıştay Denetim Raporları Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin iftar yemeği; pide, ayran, lokma, şerbet dağıtımı, mankenlik hizmeti ve sanatçı kiralama gibi toplam 7 milyon usulsüz harcamasını ortaya çıkarırken, Belediye’nin bir kuruluşu olan ve başında da Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak Mehmet Teke’nin bulunduğu BELTAŞ A.Ş’nin de, bir çiftlik gibi yönetildiğini gözler önüne serdi.

rapor

Rapora göre; BELTAŞ mülkiyeti belediyeye ait işletmeleri ihale yapmadan kiraya verdi. Yemek hizmeti ve mutfak malzemeleri alımlarında ihaleyi devre dışı bırakmak için, alım miktarları bölünerek, doğrudan alımlar yaptı. Süreklilik arz eden alımlarda da sözleşme yapmadı.

BELTAŞ ÇİTFLİĞİNDE USULSÜZLÜKLER DİZ BOYU…

İhalesiz kiraya vermiş…

Sayıştay’ın 2019 Denetim raporuna göre; BELTAŞ, 2886 sayılı Kanun hükümlerine göre ihale edilmesi gereken, mülkiyeti belediyeye ait 42 adet taşınmazı ihalesiz olarak üçüncü kişilere kiraya verdi.

ihalesiz devir
Denizli BELTAŞ Eski Genel Müdürü Teke'nin Hızlı Yükselişi Mercek Altına Alındı... 18
ihalesiz1
Denizli BELTAŞ Eski Genel Müdürü Teke'nin Hızlı Yükselişi Mercek Altına Alındı... 19

Sayıştay’ın saptadığı BELTAŞ’taki usulsüzlük bununla sınırlı değil…

İhale yapmadığı gibi, sözleşmeye de gerek görmemiş…

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesi devre dışı bırakılarak, BELTAŞ personelinin yemek hizmeti ve işletmelerin mutfak malzemeleri alımlarında ihale yapmamak için alım miktarları kısımlara bölünüp doğrudan temin yoluna gidildi.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesinin c bendi uyarınca süreklilik arz eden doğrudan temin alımlarında sözleşme yapılmadı.

sozlesme yapilmamasi
Denizli BELTAŞ Eski Genel Müdürü Teke'nin Hızlı Yükselişi Mercek Altına Alındı... 20

Bazı personele, sınırı aşan avanslar ödendi…

Ayrıca personel avanslarında yasal prosedür yerine, keyfi tutum izlendi; bazı işçilere maaşlarının kat kat fazlası avans verildi. BELTAŞ A.Ş’nin yıl sonu demirbaş sayımları bile yapılmadı.

avans
Denizli BELTAŞ Eski Genel Müdürü Teke'nin Hızlı Yükselişi Mercek Altına Alındı... 21

Zarar milyonu aştı…

Sayıştay müfettişlerinin kaleme aldığı, 2019 Denetim Rapor’na göre BELTA A.Ş’nin, 2019 yılını 1.127.270,92 TL zararla kapattığı görülüyor.

ZARAR
Denizli BELTAŞ Eski Genel Müdürü Teke'nin Hızlı Yükselişi Mercek Altına Alındı... 22

Raporda, aynen şöyle deniliyor:

‘Şirketin 2019 yılı mali tablolarına göre net satışları 42.578.741,54 TL olup, dönem zararı 1.127.270,92 TL’dir. 4.770.533,42 TL dönen varlıklarına karşılık 6.609.523,72 TL kısa vadeli borcu bulunmaktadır. Şirketin dönen varlıkları ile kısa vadeli borçlarını karşılayamadığı görülmektedir.’

BELTAŞ, DENİZLİ’NİN EN BÜYÜK İŞLETMELERİNDEN BİRİ…

facesirketleri
MEHMET TEKE/BELTAŞ GENEL MÜDÜRÜ

Başında, Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Teke’nin bulunduğu BELTAŞ A.Ş’nin elinde; Teleferik, Bağbaşı Yaylası, Kayak Merkezi, Çamlık Parkı, Yunus Emre Koruluğu, Eskihisar Parkı, Adalet Park Kafe, Adalet Park Restoran, Servergazi Değirmen Restoran, Balcı Konağı, Yunus Emre Butik Kafe, Yunus Emre Tenis Kafe, Laodikya Büfe, Çamlık Beyaz Kafe, İncilipınar Kafe, Akkonak Parkı ve Kaleiçi Çayhane ve Denizli Konağı ve 22 pazar yeri işletmeleri var.

ŞİFRE HABER DİYOR Kİ;

BELTAŞ A.Ş Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir şirkettir. Dolayısıyla, Denizli halkının, tamamına aittir.

Öncelikle, bünyesinde onlarca tesisi barındıran BELTAŞ’ın, bu kadar zarar ediyor olmasını, Denizli halkına hizmet etmesinden dolayı hem ucuz hem de kaliteli fiyatlandırma sonucu ortaya çıkmış olabileceğine yorsak da, bu şehirde yaşayan insanların, önlerine konulan faturalardan ne kadar şikayetçi olduğunu da iyi biliyoruz.

Ayrıca, böylesine devasa bir şirketi yöneten, hem Yönetim Kurulu Başkanı hem de Genel Müdürü olan Mehmet Teke’ye buradan sesleniyoruz:

Sayın Teke;

Türkiye’nin dört bir yanına açtığın Tekemspor-Puma Mağazalarına, franchise kafelerine, size ait olduğu ileri sürülen Kocabahçe Naturel Sızma Zeytin Yağı Markası ile Ödemiş’teki koyun çiftliğinize(Allah daha çok versin (!) ayırdığınız zamanın bir bölümünü, size emanet edilen, ve milletin hakkı bulunan BELTAŞ’a ayırsanız da hem daha ucuza hizmet verip, hem de zarar etmeseniz diyoruz…

ISLER YOLUNDA
Denizli BELTAŞ Eski Genel Müdürü Teke'nin Hızlı Yükselişi Mercek Altına Alındı... 23

Minik Not: Bu arada, (bu haberi okuduktan sonra) milletin belediyenin anahtarını teslim ettiği Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Zolan’ın, bu konuda ne düşündüğünü ve bir cevabı olup olmadığını (ilk kez) çok merak ediyoruz…

İŞTE SAYIŞTAY’IN BELTAŞ A.Ş İLE İLGİLİ RAPORUNUN TAMAMI…

ŞİFRE HABERİN GÜNDEME TAŞIDIĞI, DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR SAYIŞTAY RAPORU HABERİNİ OKUMAK İSTERSENİZ, AŞAĞIDAKİ GÖRSELE TIKLAYABİLİRSİNİZ…

KARNE
PARALAR MANKENLERE, AÇILIŞLARA, SANATÇI KİRALAMALARINA, BEZ TORBALARA GİTMİŞ…


Denizli’nin ‘Özel Dosya Haber Portalı’ olan Şifre Haber Aracılığıyla, Denizli’nin Değerlerini Tanımak İster Misiniz?

Denizli, zengin tarihe sahip bir şehirdir. Antik çağlardan beri yerleşim yeri olmuş, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Hierapolis antik kenti, Laodikeia antik kenti gibi önemli tarihi kalıntılar bulunmaktadır.

Anadolu’nun güneybatısında yer alan Denizli, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerini birbirine bağlayan bir geçit yoludur. Anadolu’yu kuzey ve batıdan bölen kervan yolları üzerinde bulunan Denizli, antik kentleri, höyükleri, tümülüsleri, kaplıcaları ve travertenleri ile Türkiye’nin görülmesi gereken yerlerinden biridir. Denizli horozuyla ünlüdür.

PAMUKKALE ANTİK HAVUZ...
PAMUKKALE-ANTİK HAVUZ…

Denizli’nin Mutlaka Gezmeniz Ve Görmeniz Gereken Yerleri:

Travertenleri ile ünlü Pamukkale (Hierapolis), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan hanlar ve kervansaraylar, antik kentler ve müzeler Denizli’yi turizm için çok cazip bir kent haline getirmiştir.

Pamukkale…

UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde adı geçen Pamukkale, Denizli’nin dünyaca ünlü sembollerinden biridir. Denizli’yi dünya ile buluşturan bu doğa harikası 700 m genişliğinde ve 160 m yüksekliğindedir.

pamukkale tanitim
PAMUKKALE’DE GÜN BATIMI…

Pamukkale’yi meydana getiren termal su aynı zamanda buradaki travertenlerin oluşumunu sağlar. Termal suda bulunan hidro karbonatın havayla teması sonucu karbon monoksit ve karbon dioksit havaya karışır. Bu tepkimede çöken kalsiyum karbonatın oluşturduğu dev sarkık kütleler her yıl binlerce turisti Pamukkale’de bir araya getiren travertenleri oluşturmaktadır.

Sahip olduğu şifalı termal havuzları ve tepeden sarkan kırmızı ve beyaz renkli travertenleriyle Pamukkale mutlaka görülmesi gereken doğa güzellikleri arasındadır.

Denizli’nin Antik Kentlerini Görmeden Ayrılmayın:

Denizli’ye gittiğinizde kentte bulunan 14 antik kenti de ziyaret etmelisiniz.

hierapolis111
PAMUKKALE-HİERAPOLİS ANTİK KALINTILAR…

Hierapolis

Şehir merkezinin güneyinden 18 km uzaklıktaki Hierapolis Antik Kenti içerisinde bulundurduğu çok sayıda tapınak ve dini mekanlar nedeniyle literatürde Kutsal Kent olarak anılmaktadır.

laodikya21
LAODİKYA ANTİK KENTİ…

Laodikeia…

Aynı şekilde, şehrin 16 km güneyinde bulunan Laodikeia Antik Kenti tiyatroları, tarihi çeşmesi, stadyumu, Zeus Tapınağı, kilisesi ve tarihi meclis bankasıyla diğer bir önemli tarihi değerdir.

Denizli’nin Merkezindeki Zenginlikler:

Şehir merkezindeki Uçanbaşı mahallesinde yer alan Atatürk ve Etnografya Müzesi ile Hieropolis Arkeoloji Müzesi (1984 yılından bu yana müze olarak kullanılan eski Roma Hamamı), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Ak Han Kervansaray ve Çardak Han, Kaklık ve Keloğlan Mağarası, Honaz Milli Park Alanı da kentten ayrılmadan önce gezmeniz gereken tarihi yapıtlar arasında yer alır.

Denizli’nin Yemekleri:

Denizli‘nin tüm geleneksel yemek çeşitlerini bünyesinde barındıran zengin bir mutfağı vardır.

Kuzu tandırı, keşkek, sırıklı kebap, çökelekli gözleme ve leblebi çorbası gibi lezzetler yöresel yemekler arasındadır.

Kentin yöresel mutfağında sebzenin apayrı bir yeri vardır. Patlıcan yemekleri oldukça yaygındır. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözleme, patlıcan kebabı ve ebe gümeci en ünlü patlıcan yemekleridir.

denizlinin yemekleri 3
DENİZLİ’YE GELENLER, BU YEMEKLERDEN TADMADAN GİTMİYOR…

Tarhana çorbası, kedi börülce çorbası, kuru börülce çorbası ve ovmaç çorbası yöreye özgü başlıca çorbalar arasındadır.

Tas kapama, sirkeli et, bezelyeli et, kuzu kapama, et kapama, kol dolma, kumbar dolma ve arapaşı Denizli’nin başlıca et yemekleridir. Yufka, simit ve bazdırma yöresel ekmeklerdir.

Denizli’nin Ekonomisi:

Denizli ekonomisi, tarım, tekstil, turizm ve sanayi gibi sektörler üzerine kuruludur. Özellikle tekstil üretimi ülke genelinde önemli bir yer tutar. Ayrıca pamuk, kekik, üzüm üretimi de şehir ekonomisinde etkilidir.

Denizli’nin Tarım ve Sanayi Ürünleri:

Denizli, pamuk üretimiyle tanınırken aynı zamanda tekstil ve deri sektöründe de önemli bir konuma sahiptir. Tarımsal ürünler arasında pamuk, üzüm, kiraz, domates ve pamuklu tekstil ürünleri öne çıkar.

Denizli’nin Kültür Ve Eğlence Durumu:

Festivaller Denizli kültürünün ayrılmaz parçalarıdır. Her yıl kentte 50’den fazla festival düzenlenir.

Ulusal Amatör Tiyatro Festivali (Mayıs), Uluslararası Halk Dansları Festivali (Haziran), Uluslararası Satranç Turnuvası (Ağustos), Ekonomi ve Kültür Festivali (Ağustos), Kiraz Festivali (Haziran) ve Geleneksel Leblebicilik Festivali (Haziran), Çal Kınalı Kuzu (Koyun Atlatma) Festivali gibi çok sayıda kültürel etkinliğin düzenlendiği bir kenttesiniz.

koyun atlatma festivali
ÇAL İLÇESİNDE HER YIL YAPILAN SUDAN KOYUN ATLATMA FESTİVALİNDEN BİR FOTOĞRAF…

Büyük şehirlerle karşılaştırıldığında eğlence yaşamının çok hareketli olmadığı Denizli’de, özellikle şehir merkezinde, barlar, kafeler ve canlı müzik mekanları mevcuttur.

Denizli Merkezde Alışveriş Durumu:

Denizli’nin dokumaları, özellikle Buldan’da dokunan yöreye özgü, desenli, renkli, simli, pamuklu, ipekli giysi ve mefruşatlar dünya çapında bir üne sahiptir ve şehrin çeşitli yerlerindeki mağazalarda meraklılarıyla buluşur.

Şehir merkezinde yer alan Kaleiçi ve Babadağlar alışveriş merkezleri tekstil ürünleri, yöresel el sanatları, modaya uygun giyim eşyaları ve daha fazlasını alışveriş severlere sunmaktadır.

Denizli’nin İklim Durumu:

Denizli, genellikle Akdeniz iklimi etkisi altında olup yazları sıcak ve kurak, kışları ılık geçer. Ancak iç kesimlerde bulunduğu için bazı noktalarda karasal iklim özellikleri de gözlemlenebilir.

Denizli’nin Çevre İllere Uzaklığı:

Muğla-Denizli 230 km/ Aydın-Denizli 170 km/  Manisa-Denizli 270 km/ Burdur-Denizli 120 km/ Uşak-Denizli 130 km/ Isparta-Denizli 230 km/ Afyonkarahisar-Denizli 180 km.

Denizli’nin Büyük İllere Uzaklığı:

İstanbul-Denizli 600-650 km/ Ankara-Denizli 450-500 km/ İzmir-Denizli 220-250 km/ Antalya-Denizli 210-250 km/Adana-Denizli 530-580 km/ Bursa-Denizli 550-600 km

denizlifoto
DENİZLİ’NİN GENEL GÖRÜNTÜSÜ…

Denizli’ye Gittiğinde Yemeden, Görmeden, Almadan, Girmeden Dönme!

Dünya harikası travertenleri ile ünlü Pamukkale’de güneşin batışını izlemeden

-Kırmızısu travertenlerini görmeden

Karahayıt ve Yenice kaplıcalarının şifalı sularına girmeden

-Bir çok uygarlıkların yerleştiği antik çağın büyük ve kutsal kentlerinden; Hierapolis,Laodikeia, Colossae, Tripolis ve Heraclia’yı görmeden

-Kaklık ve Keloğlan Mağaralarını gezmeden

-Ağlayankaya ve Güney şelalerini görmeden

-Tarihi Kaleiçi çarşısını ve Babadağlılar iş merkezini gezmeden

-El dokuma, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinden almadan 

Serinhisar leblebisi, Tavas pidesi ve Bayramyeri’nde Denizli kebabı yemeden Denizli’den geri dönme…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...