• Güncelleme: 11:02:43 - 7 Aralık 2023
  • Yayınlama: 10:39:06 - 7 Aralık 2023

Denizli Sanayi Odası, Başkan Selim Kasapoğlu imzası ile, yerel seçimlerde adaylık süreçleri tamamlanmadan önce Oda Yönetim Kurulunda ve Meclisinde görüşerek Denizlili sanayicilerin taleplerini ve beklentilerini içeren bir açıklama yayınladı.

Seçimlere katılacak siyasi partilerin il başkanlıklarına da mektup olarak gönderilen açıklamada sanayicilerin yaşadığı  sıkıntılar ve güçlü bir Denizli sanayisi için yerel yönetimlerce programa alınması gerekenler sıralandı.

Seçim sürecinde belirlenecek adaylara şimdiden başarılar dileyen Kasapoğlu, yerel yönetimlerle her zaman olduğu gibi iş birliği içinde çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Açıklama şu şekilde:

“31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimlerin başta ülkemize ve sonrasında Denizli ilimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

Denizli Sanayi Odası olarak, 50 yılı aşkın bir süredir hizmet verdiğimiz şehrimiz ve sanayisi için ayrım gözetmeksizin hem Büyükşehir Belediyesiyle hem de ilçe belediyeleriyle etkin iş birliği içerisinde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.

Gerek gerçekleştirilen ziyaretlerde gerekse Oda Meclisimiz ve Yönetim Kurulumuz başta olmak üzere yaptığımız tüm değerlendirmelerde, sanayimizi ilgilendiren birtakım konularda inisiyatif alınması adına yerel seçimlerde yarışacak tüm taraflardan beklentilerimizi belirtmek isteriz.

1. Sanayi bölgelerine raylı sistemle ulaşım olanağının sağlanması: Odamız hem şehir içine hem de İzmir ve Ankara istikameti için şehir dışına yönelik ulaştırma faaliyetlerinde aksaklıkların söz konusu olduğunu gözlemlemektedir. Bilhassa şehir merkezinden sanayi yerleşimlerine doğru yapılacak hızlı tren hattı, uzun yıllardır sanayicilerin üzerinde mutabık olduğu bir gerekliliktir. Böylelikle sanayi sektöründe istihdam edilen vatandaşlarımızın toplu taşıma olanaklarından yararlanması da mümkün olacaktır.

2. Altyapı sorunlarının giderilmesi: Şehir merkezine görece yakınlığına rağmen, Hacıeyüplü, Bozburun, Akhan, Pınarkent gibi sanayi mahallelerinde yaşanan altyapı sorunlarına (yol, kanalizasyon vd.) ivedilikle çözüm getirilmesi sanayicilerimizin öncelikli beklentilerinden biridir. 2024 yılında artık “altyapı sorunu olan sanayicinin kalmaması” gerekmektedir.

Denizli Sanayi Odası'ndan, Seçilecek Başkanlardan 6 Maddelik Talep...
SELİM KASAPOĞLU/DENİZLİ SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

3. Uydu kentler oluşturulması: Mevcut ve kuruluş aşamasındaki Organize Sanayi Bölgelerinde istihdamı özendirmenin temel yollarından biri, ilgili Bölgeler çevresinde düşük maliyetli konutların/ uydu kentlerin inşa edilmesidir. Böylelikle şehir merkezinde nüfus yoğunluğunun fazlalaşması önlenecek ve oluşturulacak raylı sistemlerle şehir içi trafik yükü de azalacaktır.

4. Kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımlarının artırılması: Denizli ilinde ücretli çalışan kadınların oranı Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bununla birlikte, kadınların çalışma yaşamına katılımının desteklenmesi adına şehir ölçeğinde bakım hizmetleri altyapısı geliştirilmeli; Sanayi bölgelerinde çalışanların çocuklarına yönelik erişilebilir kreş olanakları yaratılmalıdır.

5. Acil durumlara hızlı ve etkin bir müdahalenin gerçekleştirilmesi: Geçtiğimiz yıllar içerisinde, ne yazık ki, kayıplara yol açan firma yangınlarıyla karşı karşıya kalındı. Bu konuda işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından firmalarımıza düşen yükümlülüklerin yanında dikkate alınması gereken bir diğer husus, acil durumlarda hızlı ve etkin bir müdahalenin gerçekleştirilmesidir. Tüm belediye birimleri için, böylesi olumsuz durumlar yaşandığında itfaiye hizmetlerinin olay yerine hızlı intikali önem taşımaktadır. Sanayi bölgelerinde itfaiye birimleri oluşturulmalı ve güçlendirilmelidir.

6. Sanayicilere özel birim oluşturulması: Belediyelerde, sanayicilerimizin yaşadıkları sorunların çözümünde ve taleplerine dair aksiyon alınmasında hızlılık yaratmak adına, sadece sanayicilere hizmet verecek ayrı bir birim ve kadro oluşturulması bir diğer talebimizdir. Böylelikle temel belediyecilik hizmetlerinden farklı ihtiyaçları olan Sanayi bölgelerine daha nitelikli bir hizmet verilebilecektir.

Günümüz dünyasında vatandaşlara en yakın hizmet birimleri olarak, hem yerel sınırlar içerisindeki ihtiyaçların daha iyi analiz edilmesi hem de yerel aktörler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi, yerel yönetimlerin asli sorumlulukları arasında yer almaktadır. Katılımcı, çok sesli ve çoğulcu bir yaklaşım, mevcut sorunların bertaraf edilmesinde en önemli yere sahiptir.

Denizli Sanayi Odası olarak bu yaklaşımla aynı doğrultuda, kazananın her koşulda Denizli ve Denizli halkı olacağı bir yerel seçim süreci için tüm adaylara başarılar dileriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”



Denizli’nin ‘Özel Dosya Haber Portalı’ olan Şifre Haber Aracılığıyla, Denizli’nin Değerlerini Tanımak İster Misiniz?

Denizli, zengin tarihe sahip bir şehirdir. Antik çağlardan beri yerleşim yeri olmuş, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Hierapolis antik kenti, Laodikeia antik kenti gibi önemli tarihi kalıntılar bulunmaktadır.

Anadolu’nun güneybatısında yer alan Denizli, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerini birbirine bağlayan bir geçit yoludur. Anadolu’yu kuzey ve batıdan bölen kervan yolları üzerinde bulunan Denizli, antik kentleri, höyükleri, tümülüsleri, kaplıcaları ve travertenleri ile Türkiye’nin görülmesi gereken yerlerinden biridir. Denizli horozuyla ünlüdür.

PAMUKKALE ANTİK HAVUZ...
PAMUKKALE-ANTİK HAVUZ…

Denizli’nin Mutlaka Gezmeniz Ve Görmeniz Gereken Yerleri:

Travertenleri ile ünlü Pamukkale (Hierapolis), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan hanlar ve kervansaraylar, antik kentler ve müzeler Denizli’yi turizm için çok cazip bir kent haline getirmiştir.

Pamukkale…

UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde adı geçen Pamukkale, Denizli’nin dünyaca ünlü sembollerinden biridir. Denizli’yi dünya ile buluşturan bu doğa harikası 700 m genişliğinde ve 160 m yüksekliğindedir.

pamukkale tanitim
PAMUKKALE’DE GÜN BATIMI…

Pamukkale’yi meydana getiren termal su aynı zamanda buradaki travertenlerin oluşumunu sağlar. Termal suda bulunan hidro karbonatın havayla teması sonucu karbon monoksit ve karbon dioksit havaya karışır. Bu tepkimede çöken kalsiyum karbonatın oluşturduğu dev sarkık kütleler her yıl binlerce turisti Pamukkale’de bir araya getiren travertenleri oluşturmaktadır.

Sahip olduğu şifalı termal havuzları ve tepeden sarkan kırmızı ve beyaz renkli travertenleriyle Pamukkale mutlaka görülmesi gereken doğa güzellikleri arasındadır.

Denizli’nin Antik Kentlerini Görmeden Ayrılmayın:

Denizli’ye gittiğinizde kentte bulunan 14 antik kenti de ziyaret etmelisiniz.

hierapolis111
PAMUKKALE-HİERAPOLİS ANTİK KALINTILAR…

Hierapolis

Şehir merkezinin güneyinden 18 km uzaklıktaki Hierapolis Antik Kenti içerisinde bulundurduğu çok sayıda tapınak ve dini mekanlar nedeniyle literatürde Kutsal Kent olarak anılmaktadır.

laodikya21
LAODİKYA ANTİK KENTİ…

Laodikeia…

Aynı şekilde, şehrin 16 km güneyinde bulunan Laodikeia Antik Kenti tiyatroları, tarihi çeşmesi, stadyumu, Zeus Tapınağı, kilisesi ve tarihi meclis bankasıyla diğer bir önemli tarihi değerdir.

Denizli’nin Merkezindeki Zenginlikler:

Şehir merkezindeki Uçanbaşı mahallesinde yer alan Atatürk ve Etnografya Müzesi ile Hieropolis Arkeoloji Müzesi (1984 yılından bu yana müze olarak kullanılan eski Roma Hamamı), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Ak Han Kervansaray ve Çardak Han, Kaklık ve Keloğlan Mağarası, Honaz Milli Park Alanı da kentten ayrılmadan önce gezmeniz gereken tarihi yapıtlar arasında yer alır.

Denizli’nin Yemekleri:

Denizli‘nin tüm geleneksel yemek çeşitlerini bünyesinde barındıran zengin bir mutfağı vardır.

Kuzu tandırı, keşkek, sırıklı kebap, çökelekli gözleme ve leblebi çorbası gibi lezzetler yöresel yemekler arasındadır.

Kentin yöresel mutfağında sebzenin apayrı bir yeri vardır. Patlıcan yemekleri oldukça yaygındır. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözleme, patlıcan kebabı ve ebe gümeci en ünlü patlıcan yemekleridir.

denizlinin yemekleri 3
DENİZLİ’YE GELENLER, BU YEMEKLERDEN TADMADAN GİTMİYOR…

Tarhana çorbası, kedi börülce çorbası, kuru börülce çorbası ve ovmaç çorbası yöreye özgü başlıca çorbalar arasındadır.

Tas kapama, sirkeli et, bezelyeli et, kuzu kapama, et kapama, kol dolma, kumbar dolma ve arapaşı Denizli’nin başlıca et yemekleridir. Yufka, simit ve bazdırma yöresel ekmeklerdir.

Denizli’nin Ekonomisi:

Denizli ekonomisi, tarım, tekstil, turizm ve sanayi gibi sektörler üzerine kuruludur. Özellikle tekstil üretimi ülke genelinde önemli bir yer tutar. Ayrıca pamuk, kekik, üzüm üretimi de şehir ekonomisinde etkilidir.

Denizli’nin Tarım ve Sanayi Ürünleri:

Denizli, pamuk üretimiyle tanınırken aynı zamanda tekstil ve deri sektöründe de önemli bir konuma sahiptir. Tarımsal ürünler arasında pamuk, üzüm, kiraz, domates ve pamuklu tekstil ürünleri öne çıkar.

Denizli’nin Kültür Ve Eğlence Durumu:

Festivaller Denizli kültürünün ayrılmaz parçalarıdır. Her yıl kentte 50’den fazla festival düzenlenir.

Ulusal Amatör Tiyatro Festivali (Mayıs), Uluslararası Halk Dansları Festivali (Haziran), Uluslararası Satranç Turnuvası (Ağustos), Ekonomi ve Kültür Festivali (Ağustos), Kiraz Festivali (Haziran) ve Geleneksel Leblebicilik Festivali (Haziran), Çal Kınalı Kuzu (Koyun Atlatma) Festivali gibi çok sayıda kültürel etkinliğin düzenlendiği bir kenttesiniz.

koyun atlatma festivali
ÇAL İLÇESİNDE HER YIL YAPILAN SUDAN KOYUN ATLATMA FESTİVALİNDEN BİR FOTOĞRAF…

Büyük şehirlerle karşılaştırıldığında eğlence yaşamının çok hareketli olmadığı Denizli’de, özellikle şehir merkezinde, barlar, kafeler ve canlı müzik mekanları mevcuttur.

Denizli Merkezde Alışveriş Durumu:

Denizli’nin dokumaları, özellikle Buldan’da dokunan yöreye özgü, desenli, renkli, simli, pamuklu, ipekli giysi ve mefruşatlar dünya çapında bir üne sahiptir ve şehrin çeşitli yerlerindeki mağazalarda meraklılarıyla buluşur.

Şehir merkezinde yer alan Kaleiçi ve Babadağlar alışveriş merkezleri tekstil ürünleri, yöresel el sanatları, modaya uygun giyim eşyaları ve daha fazlasını alışveriş severlere sunmaktadır.

Denizli’nin İklim Durumu:

Denizli, genellikle Akdeniz iklimi etkisi altında olup yazları sıcak ve kurak, kışları ılık geçer. Ancak iç kesimlerde bulunduğu için bazı noktalarda karasal iklim özellikleri de gözlemlenebilir.

Denizli’nin Çevre İllere Uzaklığı:

Muğla-Denizli 230 km/ Aydın-Denizli 170 km/  Manisa-Denizli 270 km/ Burdur-Denizli 120 km/ Uşak-Denizli 130 km/ Isparta-Denizli 230 km/ Afyonkarahisar-Denizli 180 km.

Denizli’nin Büyük İllere Uzaklığı:

İstanbul-Denizli 600-650 km/ Ankara-Denizli 450-500 km/ İzmir-Denizli 220-250 km/ Antalya-Denizli 210-250 km/Adana-Denizli 530-580 km/ Bursa-Denizli 550-600 km

denizlifoto
DENİZLİ’NİN GENEL GÖRÜNTÜSÜ…

Denizli’ye Gittiğinde Yemeden, Görmeden, Almadan, Girmeden Dönme!

Dünya harikası travertenleri ile ünlü Pamukkale’de güneşin batışını izlemeden

-Kırmızısu travertenlerini görmeden

Karahayıt ve Yenice kaplıcalarının şifalı sularına girmeden

-Bir çok uygarlıkların yerleştiği antik çağın büyük ve kutsal kentlerinden; Hierapolis,Laodikeia, Colossae, Tripolis ve Heraclia’yı görmeden

-Kaklık ve Keloğlan Mağaralarını gezmeden

-Ağlayankaya ve Güney şelalerini görmeden

-Tarihi Kaleiçi çarşısını ve Babadağlılar iş merkezini gezmeden

-El dokuma, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinden almadan 

Serinhisar leblebisi, Tavas pidesi ve Bayramyeri’nde Denizli kebabı yemeden Denizli’den geri dönme…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir