• Güncelleme: 15:35:00 - 28 Aralık 2023
  • Yayınlama: 21:21:12 - 27 Aralık 2023

Denizli aşırı hız, alkollü araç kullanımı ve yol güvenliğinin yetersizliği sonucu meydana gelen kazalar nedeniyle gencecik ve günahsız insanlara mezar olmaya devam ederken, yıllardır tüm uyarılara rağmen gerekli önlemleri almaları gerekenler de sadece polisiye tedbirlerle sorunun çözüldüğünü sandıkları için felaketi seyretmekle yetiniyorlar.

ART ARDA GELEN KAZALAR, GENCECİK YAŞAMLARI YOK ETTİ…

Denizli’nin özellikle başta Doğan Demircioğlu, Ulus Caddesi, Barbaros, Ali Aygören (askeriyol) ile 29 Ekim Bulvarları ve Tugay Yolu olmak üzere birçok cadde ve bulvarının yarış pisti haline döndürülmesi nedeniyle art arda suçsuz günahsız yayaların, gencecik üniversite, lise öğrencilerinin yolda yürürken katledildiği bir kent haline geldi.

Sadece yakın tarihe bakacak olursak, sadece geçtiğimiz ekim ayı içinde Pamukkale ilçesi Bağbaşı Mahallesi Barbaros Bulvarı üzerinde F.A. idaresindeki yabancı plakalı lüks bir otomobil sürücüsü aşırı hız nedeniyle biri kadın 17 yaşlarındaki İklim Göksu Dönmez (17) ve Emre Çakıl’ın (17 liseli 2 gence çarparak sürükledi. Kazada iki liseli genç de hayatlarını kaybetti.

Yine geçtiğimiz hafta, bu sefer üniversiteli gençlerin yoğunlukla yaşam sürdüğü Pamukkale ilçesi Çamlaraltı Mahallesi Doğan Demircioğlu Caddesi’nde meydana geldi.

Denizli’nin Caddeleri, Hız Hastaları Yüzünden Masum İnsanlara Mezar Oluyor…
Denizli’nin Caddeleri, Hız Hastaları Yüzünden Masum İnsanlara Mezar Oluyor…

Alınan bilgilere göre aşırı hız yapan sürücü otomobiliyle, yolun karşısına geçmeye çalışan Azra Ümmü Demirbaş ve M.Y.B. isimli iki yayaya üniversite öğrencisine çarptı. Çarpmanın etkisiyle talihsiz gençler metrelerce havaya uçtuktan sonra yola savruldu. Kazanın ardından iki yaya kanlar içerisinde ağır yaralanarak hastaneye kaldırılan gençlerden üniversiteli Azra Ümmü Demirbaş, doktorların tüm çabalarına rağmen kurtarılamadı, diğer yaralı olan erkek öğrenci M.Y.B’nin ise komada bulunduğu ve beyin ölümünün gerçekleştiği öğrenildi.

Ve son kaza ise dün gece yaşandı. Kaza, Merkezefendi ilçesi 29 Ekim Bulvarı’nda meydana geldi. Özel bir araç aşırı hızla, park halindeki tıra arkadan çarptı. Kazada yolcu koltuğundaki 23 yaşındaki Büşra Eryürek’in olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi.

BİZ DE UYARDIK VATANDAŞLAR DA; AMA NAFİLE…

Denizli’de son yıllarda, özellikle de son aylarda kaza kurbanlarının önemli bir kısmının yayalar, bisiklet ve motosiklet sürücüleri olduğunu, aşırı hız sonucu masum insanların kaldırımlarda ve yaya geçitlerinde can verdiğini, bu önemli sorunun sadece polisiye tedbirlerle çözülemeyeceğini hem biz haberlerimizle hem de duyarlı vatandaşlarımız konuyu yetkililere defalarca iletmelerine rağmen bir arpa boyu yol dahi alınamadı.

Denizli’nin Caddeleri, Hız Hastaları Yüzünden Masum İnsanlara Mezar Oluyor…
.

“10 YILDIR YAZIYORUM DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMADI…”

Öte yandan şehrin ulaşım planından, cadde ve bulvarların sinyalizasyon sisteminden, trafik işaret ve uyarı sistemlerinden ve yolların ihtiyacı olduğu yavaşlatma sistemlerine kadar birçok konuda sorumlu olan başta Denizli Belediyesi’nin ilgili birimleri olmak üzere, diğer tüm yetkililere 10 yıldır uyarılarda bulunduğunu belirten Diş Hekimi Dr. Çağrı Öncel’in bize ulaştırdığı uyarı mektubunu, belki yetkililer dikkate alma zahmetinde bulunurlar diye buradan da yayınlıyoruz:

“Sayın Yetkili,

Ben Denizli’den diş hekimi Dr. Çağrı Öncel, yirmi yıldır eşim ve oğlumla birlikte Denizli’de ikamet ediyoruz ve çalışıyoruz, size yıllardır Denizli’de bir türlü giderilemeyen birkaç sorunla ilgili şikayetlerimi aktarmak ve mümkünse cevabınızı almak istiyorum. Daha önce Denizli Belediyesi’nin 4448520 nolu hattını aradığımda konunun muhatabının Ulaşım Daire Başkanlığı olduğunu söylediler.

Birinci konu şudur; Denizli’nin birçok caddesinde hız sınırlarına uyulmaması ve bunun  beraberinde getirdiği kazalar.  Örnek verecek olursam, Ulus caddesi, Tugay yolu, Doğan Demircioğlu caddesi, Askeri yol, ve daha birçok geniş cadde ve bulvarlarda günün hemen her saati hız ihlalleri yapılıyor, kimi zaman saatte yüz kilometreye varan hızlarla sayısız şoför, yayalara ve diğer araçlara hiç aldırmaksızın yol alıyor.

Denizli’nin Caddeleri, Hız Hastaları Yüzünden Masum İnsanlara Mezar Oluyor…
ÇAĞRI ÖNCEL/ DİŞ HEKİMİ

Ulaşım Daire Başkanlığı yetkilileri olarak, bana Denizli Şehir Merkezi sınırları içinde bir yılda kaç tane ölümlü, kaç tane yaralamalı kaza olduğunu söyleyebilir misiniz? Daha geçen birkaç hafta önce Ulus Caddesinde meydana gelen bir kazada 26 yaşında bir genç vefat etti, bir evin tek çocuğuydu. Bu ve buna benzer ölümlü kazalarda Ulaşım Daire Başkanlığınız bir öz eleştiri yapıyor mu? Eğer daha sıkı önlemler alsaydık bu genç ölmezdi diyor musunuz?

Kendi yaşadığım Doğan Demircioğlu Caddesi günün her saati yarış pisti gibi, bir yayanın yolun karşısından karşısına geçmesinin neredeyse imkânı yok, Ulus caddesi de keza aynı şekilde birkaç yaya geçidi var ama asla yayalar için duran yok, Doğan Demircioğlu caddesinde yaşlıların ve çocukların karşı kaldırıma geçişleri sırasında yaşadıkları sıkıntıları görmeye gelir misiniz bir gün?

Benim düşüncem yeterli önlemlerin yıllardır göz göre göre alınmadığıdır. Avrupa ya da modern dünyanın şehirlerinden örnek vermeye gerek yok, hemen yakınımızdaki Konya’da bile şehir içinde birçok noktada radarlar, trafik ışıklarında sensörlü fotoğraf makinaları olduğunu bilmem biliyor musunuz? Bu altyapıyı yapmak, kaza oranlarını özellikle ölümlü, yaralamalı kazaları mümkün olduğunca düşürmek sizin elinizde, günün birkaç saati polis ekipleri ile denetim yaparak bunun önüne geçilemez.

Ben on yıl kadar önce de bu mektubun benzerini yine şehri idare edenlere yazmıştım, Valiye, Belediye Başkanına, Emniyet müdürüne, hiçbir şey değişmedi, kurumlar sorumluluğu kendinde görmüyor, görse bile aldırmıyor. Umarım önümüzdeki aylarda, yıllarda şehrimizde isterseniz yapabileceğiniz bu düzenlemelerle kazaların sayısını minimuma indirebilirsiniz.

İsveç’te ölümlü trafik kazalarında tüm ülkede yılda bir (1) kişiye indirilmesi hedeflendiğini sizinle paylaşmak isterim. Saygılarımla, çalışmalarınızda başarılar dilerim.”



Denizli’nin ‘Özel Dosya Haber Portalı’ olan Şifre Haber Aracılığıyla, Denizli’nin Değerlerini Tanımak İster Misiniz?
Denizli, zengin tarihe sahip bir şehirdir. Antik çağlardan beri yerleşim yeri olmuş, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Hierapolis antik kenti, Laodikeia antik kenti gibi önemli tarihi kalıntılar bulunmaktadır.
Anadolu’nun güneybatısında yer alan Denizli, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerini birbirine bağlayan bir geçit yoludur. Anadolu’yu kuzey ve batıdan bölen kervan yolları üzerinde bulunan Denizli, antik kentleri, höyükleri, tümülüsleri, kaplıcaları ve travertenleri ile Türkiye’nin görülmesi gereken yerlerinden biridir. Denizli horozuyla ünlüdür.
PAMUKKALE ANTİK HAVUZ...
PAMUKKALE-ANTİK HAVUZ…
Denizli’nin Mutlaka Gezmeniz Ve Görmeniz Gereken Yerleri:
Travertenleri ile ünlü Pamukkale (Hierapolis), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan hanlar ve kervansaraylar, antik kentler ve müzeler Denizli’yi turizm için çok cazip bir kent haline getirmiştir.
Pamukkale…
UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde adı geçen Pamukkale, Denizli’nin dünyaca ünlü sembollerinden biridir. Denizli’yi dünya ile buluşturan bu doğa harikası 700 m genişliğinde ve 160 m yüksekliğindedir.
pamukkale tanitim PAMUKKALE’DE GÜN BATIMI…
Pamukkale’yi meydana getiren termal su aynı zamanda buradaki travertenlerin oluşumunu sağlar. Termal suda bulunan hidro karbonatın havayla teması sonucu karbon monoksit ve karbon dioksit havaya karışır. Bu tepkimede çöken kalsiyum karbonatın oluşturduğu dev sarkık kütleler her yıl binlerce turisti Pamukkale’de bir araya getiren travertenleri oluşturmaktadır.
Sahip olduğu şifalı termal havuzları ve tepeden sarkan kırmızı ve beyaz renkli travertenleriyle Pamukkale mutlaka görülmesi gereken doğa güzellikleri arasındadır.
Denizli’nin Antik Kentlerini Görmeden Ayrılmayın:
Denizli’ye gittiğinizde kentte bulunan 14 antik kenti de ziyaret etmelisiniz.
hierapolis111 PAMUKKALE-HİERAPOLİS ANTİK KALINTILAR…
Hierapolis
Şehir merkezinin güneyinden 18 km uzaklıktaki Hierapolis Antik Kenti içerisinde bulundurduğu çok sayıda tapınak ve dini mekanlar nedeniyle literatürde Kutsal Kent olarak anılmaktadır.
laodikya21 LAODİKYA ANTİK KENTİ…
Laodikeia…
Aynı şekilde, şehrin 16 km güneyinde bulunan Laodikeia Antik Kenti tiyatroları, tarihi çeşmesi, stadyumu, Zeus Tapınağı, kilisesi ve tarihi meclis bankasıyla diğer bir önemli tarihi değerdir.
Denizli’nin Merkezindeki Zenginlikler:
Şehir merkezindeki Uçanbaşı mahallesinde yer alan Atatürk ve Etnografya Müzesi ile Hieropolis Arkeoloji Müzesi (1984 yılından bu yana müze olarak kullanılan eski Roma Hamamı), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Ak Han Kervansaray ve Çardak Han, Kaklık ve Keloğlan Mağarası, Honaz Milli Park Alanı da kentten ayrılmadan önce gezmeniz gereken tarihi yapıtlar arasında yer alır.
Denizli’nin Yemekleri:
Denizli‘nin tüm geleneksel yemek çeşitlerini bünyesinde barındıran zengin bir mutfağı vardır.
Kuzu tandırı, keşkek, sırıklı kebap, çökelekli gözleme ve leblebi çorbası gibi lezzetler yöresel yemekler arasındadır.
Kentin yöresel mutfağında sebzenin apayrı bir yeri vardır. Patlıcan yemekleri oldukça yaygındır. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözleme, patlıcan kebabı ve ebe gümeci en ünlü patlıcan yemekleridir.
denizlinin yemekleri 3 DENİZLİ’YE GELENLER, BU YEMEKLERDEN TADMADAN GİTMİYOR…
Tarhana çorbası, kedi börülce çorbası, kuru börülce çorbası ve ovmaç çorbası yöreye özgü başlıca çorbalar arasındadır.
Tas kapama, sirkeli et, bezelyeli et, kuzu kapama, et kapama, kol dolma, kumbar dolma ve arapaşı Denizli’nin başlıca et yemekleridir. Yufka, simit ve bazdırma yöresel ekmeklerdir.
Denizli’nin Ekonomisi:
Denizli ekonomisi, tarım, tekstil, turizm ve sanayi gibi sektörler üzerine kuruludur. Özellikle tekstil üretimi ülke genelinde önemli bir yer tutar. Ayrıca pamuk, kekik, üzüm üretimi de şehir ekonomisinde etkilidir.
Denizli’nin Tarım ve Sanayi Ürünleri:
Denizli, pamuk üretimiyle tanınırken aynı zamanda tekstil ve deri sektöründe de önemli bir konuma sahiptir. Tarımsal ürünler arasında pamuk, üzüm, kiraz, domates ve pamuklu tekstil ürünleri öne çıkar.
Denizli’nin Kültür Ve Eğlence Durumu:
Festivaller Denizli kültürünün ayrılmaz parçalarıdır. Her yıl kentte 50’den fazla festival düzenlenir.
Ulusal Amatör Tiyatro Festivali (Mayıs), Uluslararası Halk Dansları Festivali (Haziran), Uluslararası Satranç Turnuvası (Ağustos), Ekonomi ve Kültür Festivali (Ağustos), Kiraz Festivali (Haziran) ve Geleneksel Leblebicilik Festivali (Haziran), Çal Kınalı Kuzu (Koyun Atlatma) Festivali gibi çok sayıda kültürel etkinliğin düzenlendiği bir kenttesiniz.
koyun atlatma festivali ÇAL İLÇESİNDE HER YIL YAPILAN SUDAN KOYUN ATLATMA FESTİVALİNDEN BİR FOTOĞRAF…
Büyük şehirlerle karşılaştırıldığında eğlence yaşamının çok hareketli olmadığı Denizli’de, özellikle şehir merkezinde, barlar, kafeler ve canlı müzik mekanları mevcuttur.
Denizli Merkezde Alışveriş Durumu:
Denizli’nin dokumaları, özellikle Buldan’da dokunan yöreye özgü, desenli, renkli, simli, pamuklu, ipekli giysi ve mefruşatlar dünya çapında bir üne sahiptir ve şehrin çeşitli yerlerindeki mağazalarda meraklılarıyla buluşur.
Şehir merkezinde yer alan Kaleiçi ve Babadağlar alışveriş merkezleri tekstil ürünleri, yöresel el sanatları, modaya uygun giyim eşyaları ve daha fazlasını alışveriş severlere sunmaktadır.
Denizli’nin İklim Durumu:
Denizli, genellikle Akdeniz iklimi etkisi altında olup yazları sıcak ve kurak, kışları ılık geçer. Ancak iç kesimlerde bulunduğu için bazı noktalarda karasal iklim özellikleri de gözlemlenebilir.
Denizli’nin Çevre İllere Uzaklığı:
Muğla-Denizli 230 km/ Aydın-Denizli 170 km/  Manisa-Denizli 270 km/ Burdur-Denizli 120 km/ Uşak-Denizli 130 km/ Isparta-Denizli 230 km/ Afyonkarahisar-Denizli 180 km.
Denizli’nin Büyük İllere Uzaklığı:
İstanbul-Denizli 600-650 km/ Ankara-Denizli 450-500 km/ İzmir-Denizli 220-250 km/ Antalya-Denizli 210-250 km/Adana-Denizli 530-580 km/ Bursa-Denizli 550-600 km
denizlifoto DENİZLİ’NİN GENEL GÖRÜNTÜSÜ…
Denizli’ye Gittiğinde Yemeden, Görmeden, Almadan, Girmeden Dönme!
Dünya harikası travertenleri ile ünlü Pamukkale’de güneşin batışını izlemeden
-Kırmızısu travertenlerini görmeden
Karahayıt ve Yenice kaplıcalarının şifalı sularına girmeden
-Bir çok uygarlıkların yerleştiği antik çağın büyük ve kutsal kentlerinden; Hierapolis,Laodikeia, Colossae, Tripolis ve Heraclia’yı görmeden
-Kaklık ve Keloğlan Mağaralarını gezmeden
-Ağlayankaya ve Güney şelalerini görmeden
-Tarihi Kaleiçi çarşısını ve Babadağlılar iş merkezini gezmeden
-El dokuma, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinden almadan 
Serinhisar leblebisi, Tavas pidesi ve Bayramyeri’nde Denizli kebabı yemeden Denizli’den geri dönme…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir