• Güncelleme: 20:26:54 - 17 Ocak 2024
  • Yayınlama: 19:56:52 - 17 Ocak 2024

Denizli Sanayi Odası Sürdürülebilirlik Komisyonu ve AB Bilgi Merkezi ev sahipliği, AB Türkiye Delegasyonu desteği, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) iş birliği ve Nasıl Bir Ekonomi gazetesinin medya partnerliği ile “Sanayide Yeşil Dönüşüm Buluşması” 16 Ocak yoğun bir katılım ile gerçekleşti.

  Yeşil dönüşüm konusunun tüm boyutlarıyla konuşulduğu etkinlikte; yeşil dönüşüme geçişte şirketlerin atması gereken adımlar kapsamlı bir şekilde ele alındı.

Sanayide Yeşil Dönüşüm Buluşması DSO Ev Sahipliğinde Düzenlendi...
Sanayide Yeşil Dönüşüm Buluşması DSO Ev Sahipliğinde Düzenlendi…

Etkinlikte ayrıca, sanayicilerin yeşil dönüşüm yatırımlarını teşvik edecek finansman kaynaklarına nasıl erişebileceklerinin paylaşılmasının yanı sıra KOBİ’lerin sürdürülebilirlik yolculuklarına kılavuzluk yapması için SKD Türkiye ve Escarus iş birliğinde hazırlanan Sürdürülebilir İş Rehberi de tanıtıldı.

”Sanayimizi yeşil dönüşüm kavramına hazırlamamız gerekiyor.”

Sanayide Yeşil Dönüşüm Buluşması DSO Ev Sahipliğinde Düzenlendi...
SELİM KASAPOĞLU/DENİZLİ SANAYİ ODASI BAŞKANI

  Kamu, sivil toplum ve sanayicilerin yoğun katılımı ile yapılan etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu sözlerine, ”Denizli Sanayi Odası olarak Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik konularında göreve geldiğimiz günden beri önemli çalışmalar yapıyoruz. Dünyanın pandemi sonrası yaşadığı durumdan dolayı global denge oluşturulamadı. Her gün farklı problemler, ekonomik ve siyasi durumlar, dünyayı farklı çalkantıların içine çekiyor.

Ancak bunların hepsinin ötesinde dünyanın ve özellikle Avrupa Birliği’nin önümüze koyduğu bir yeşil dönüşüm takvimi var. Bunu kısa bir süre sonra sınırda karbon mekanizmasıyla, vergileriyle, biz sanayiciler ve ihracatçılar için önemli yükümlülükler ile karşılaşacağız. Bir yandan da yaşanan tüm bu zorluklara rağmen kendimizi yeşil dönüşüm kavramına hazırlamamız gerekiyor.

Sanayide Yeşil Dönüşüm Buluşması DSO Ev Sahipliğinde Düzenlendi...
.

”Denizli, Yeşil Mutabakat yükümlülüklerine en kolay uyum sağlayabilecek illerden biri.”

Türkiye bu süreçten başarılı çıkabilecek, oluşan bu yeni şartları fırsata çevirebilecek potansiyele sahip. Denizli olarak Avrupa Birliği ile ticareti ve yakın ilişkileri olan bir kentiz. Özellikle demir-çelik, tekstil, mermer başta olmak üzere sektörlerimiz kendilerini yeni düzene uyumlu hale getirmeye başladı. Her daim yenilikleri ve düzenlemeleri takip ediyor ve süreçleri en verimli şekilde üreticilerimizi hazırlamaya çalışıyoruz.

Odamız bünyesinde Sürdürülebilirlik Komisyonunu göreve geldiğimiz ilk gün oluşturduk. Sanayicilerimize sürdürülebilirlik konusunda daha iyi ve hızlı bir hizmet sağlamak için sürdürülebilirlik departmanı ile de daha güçlü bir yapı kurma hazırlığındayız.       Sanayicimizi ve ihracatçımızı bu geçiş döneminde de yeni yükümlülüklere hazırlamaya çalışıyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Sanayide Yeşil Dönüşüm Buluşması DSO Ev Sahipliğinde Düzenlendi...
.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ali Değirmenci ise yaptığı açılış konuşmasında, Denizli sanayisinin Denizli için öneminden ve sanayide gerçekleşecek yeniliklerin şehre katkısının büyük olacağından bahsetti.

 Etkinlik kapsamında, Avrupa Yeşil Mutabakatı Sürdürülebilirlik İçin Sanayinin Dönüşümü konusunda konuşmasını yapan, AB Türkiye Delegasyonu Yeşil Kalkınma ve Kapsayıcı Bölüm Başkanı ve Müsteşar Virve Vimpari etkinliğe canlı bağlantı üzerinden katılım sağladı.

Vimpari konuşmasında, ”Türk ve Avrupalı KOBİ’ler aynı dinamizmi paylaştığı için karşı karşıya kaldıkları zorluklar da birbirine benzemektedir. Bunun yanında, birçok Avrupalı ve Türk KOBİ, örneğin makina, otomotiv ve tekstil sektörlerinde aynı değer zincirlerini paylaşmaktadır. Bu entegrasyon, güçlü ticari ve ekonomik ilişkilerimizin bir kanıtıdır. Türkiye, AB’nin altıncı büyük ticaret ortağı; AB ise Türkiye’nin en büyük ihracat pazarıdır.

Sanayide Yeşil Dönüşüm Buluşması DSO Ev Sahipliğinde Düzenlendi...
.

 Aynı hedeflere sahip olmak ve aynı vizyonu paylaşmak, AB ve Türk sanayileri ve bu sanayilerin değer zincirleri arasında iş birliği ve sinerjinin sadece mümkün değil; aynı zamanda kesinlikle faydalı olduğunu göstermektedir.” dedi.

Başkanlar Paneli Yeşil Dönüşümün Liderleri oturumunda, Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, Türkonfed Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşil Dönüşüm Komisyonu Başkanı Onur Ünlü, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşüm konusunu ele aldılar.

Başkan Ebru Dildar Edin oturumda kendine ayrılan bölümde, ”Türkiye’deki iş dünyası, yeşil dönüşümde önemli adımlar attı; ancak eksiklerimiz ve kat etmemiz gereken uzun bir yol var. Yeşil dönüşüm; yenilikçi teknolojilerin, verimlilik önlemlerinin ve sürdürülebilir üretim yöntemlerinin benimsenmesini içeren bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. Bu dönüşüm, atık azaltma, yenilenebilir enerji kullanımı, enerji verimliliği, su kaynaklarının korunması gibi hedefleri destekliyor.

Döngüsel Ekonomi de yeşil dönüşümün önemli araçlarından biri. Şirketlerimizin küresel rekabet gücünün artırması ve Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi için döngüsel ekonomiye geçişi kaçınılmaz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Sanayide Yeşil Dönüşüm Buluşması DSO Ev Sahipliğinde Düzenlendi...
SELİM KASAPOĞLU/DSO BAŞKANI-EBRU DİLDAR EDİN/SKD TÜRKİYE YÖNETİM KURULU BAŞKANI

 AB Yeşil Mutabakatına Uyum İçin Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Yeşil Dönüşümün Finansmanı konulu panelde, T.C. Ticaret Bakanlığı AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakat Dairesi Başkanı Sn. Gülizar Yavaş, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Y.K. Başkan Vekili Sn. Ece Börü, Türkiye Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sn. Seçil Kızılkaya Yıldız Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Sürdürülebilirlik Editörü Sn. Didem Eryar Ünlü Moderatörlüğünde Yeşil Dönüşümün Finansmanı ve Sanayicilerin Bu Alandaki Yatırımlarını Destekleyecek Finansal Araçlar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

 Escarus Direktör Melis Bitlis, ”Bir Yeşil Dönüşüm Aracı SKD Türkiye Sürdürülebilir İş Rehberi” konulu sunumunu gerçekleştirerek sürdürülebilirlik sürecine yeni başlayacak firmalara yönelik rehberi tanıttı.

Programın son bölümünde, şirketlerin yeşil dönüşümünü ivmelendirmek ve konu özelinde bir vizyon oluşturulması için düzenlenen iyi uygulamalar panelinde plastik, tekstil, enerji, elektrik ve demir-çelik sektörlerinden Huhtamaki (Elif Plastik), Kocaer Çelik, SaXcell B.V., CK Akdeniz, Enerjisa Commodities firmalarının iyi uygulama örneklerine yer verilirken, bu geçişte sektörlerde yaşanan güçlükler hakkında yapılan konuşmalar katılımcılar nezdinde ilgiyle karşılandı.

 Programın sonunda Başkan Kasapoğlu, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin’e ”Çeşm-i Bülbül” takdim ederek değerli iş birlikleri için teşekkürlerini sundu.



DENİZLİ’Yİ TANIYALIM…

Denizli’nin ‘Özel Dosya Haber Portalı’ olan Şifre Haber Aracılığıyla, Denizli’nin Değerlerini Tanımak İster Misiniz?
Denizli, zengin tarihe sahip bir şehirdir. Antik çağlardan beri yerleşim yeri olmuş, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Hierapolis antik kenti, Laodikeia antik kenti gibi önemli tarihi kalıntılar bulunmaktadır.
Anadolu’nun güneybatısında yer alan Denizli, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerini birbirine bağlayan bir geçit yoludur. Anadolu’yu kuzey ve batıdan bölen kervan yolları üzerinde bulunan Denizli, antik kentleri, höyükleri, tümülüsleri, kaplıcaları ve travertenleri ile Türkiye’nin görülmesi gereken yerlerinden biridir. Denizli horozuyla ünlüdür.
image 1
PAMUKKALE-ANTİK HAVUZ…
Denizli’nin Mutlaka Gezmeniz Ve Görmeniz Gereken Yerleri:
Travertenleri ile ünlü Pamukkale (Hierapolis), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan hanlar ve kervansaraylar, antik kentler ve müzeler Denizli’yi turizm için çok cazip bir kent haline getirmiştir.
Pamukkale…
UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde adı geçen Pamukkale, Denizli’nin dünyaca ünlü sembollerinden biridir. Denizli’yi dünya ile buluşturan bu doğa harikası 700 m genişliğinde ve 160 m yüksekliğindedir.
image 2
PAMUKKALE’DE GÜN BATIMI…
Pamukkale’yi meydana getiren termal su aynı zamanda buradaki travertenlerin oluşumunu sağlar. Termal suda bulunan hidro karbonatın havayla teması sonucu karbon monoksit ve karbon dioksit havaya karışır. Bu tepkimede çöken kalsiyum karbonatın oluşturduğu dev sarkık kütleler her yıl binlerce turisti Pamukkale’de bir araya getiren travertenleri oluşturmaktadır.
Sahip olduğu şifalı termal havuzları ve tepeden sarkan kırmızı ve beyaz renkli travertenleriyle Pamukkale mutlaka görülmesi gereken doğa güzellikleri arasındadır.
Denizli’nin Antik Kentlerini Görmeden Ayrılmayın:
Denizli’ye gittiğinizde kentte bulunan 14 antik kenti de ziyaret etmelisiniz.
PAMUKKALE-HİERAPOLİS ANTİK KALINTILAR…
PAMUKKALE-HİERAPOLİS ANTİK KALINTILAR…
Hierapolis…
Şehir merkezinin güneyinden 18 km uzaklıktaki Hierapolis Antik Kenti içerisinde bulundurduğu çok sayıda tapınak ve dini mekanlar nedeniyle literatürde Kutsal Kent olarak anılmaktadır.
LAODİKYA ANTİK KENTİ…
LAODİKYA ANTİK KENTİ…
Laodikeia…
Aynı şekilde, şehrin 16 km güneyinde bulunan Laodikeia Antik Kenti tiyatroları, tarihi çeşmesi, stadyumu, Zeus Tapınağı, kilisesi ve tarihi meclis bankasıyla diğer bir önemli tarihi değerdir.
Denizli’nin Merkezindeki Zenginlikler:
Şehir merkezindeki Uçanbaşı mahallesinde yer alan Atatürk ve Etnografya Müzesi ile Hieropolis Arkeoloji Müzesi (1984 yılından bu yana müze olarak kullanılan eski Roma Hamamı), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Ak Han Kervansaray ve Çardak Han, Kaklık ve Keloğlan Mağarası, Honaz Milli Park Alanı da kentten ayrılmadan önce gezmeniz gereken tarihi yapıtlar arasında yer alır.
Denizli’nin Yemekleri:
Denizli‘nin tüm geleneksel yemek çeşitlerini bünyesinde barındıran zengin bir mutfağı vardır.
Kuzu tandırı, keşkek, sırıklı kebap, çökelekli gözleme ve leblebi çorbası gibi lezzetler yöresel yemekler arasındadır.
Kentin yöresel mutfağında sebzenin apayrı bir yeri vardır. Patlıcan yemekleri oldukça yaygındır. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözleme, patlıcan kebabı ve ebe gümeci en ünlü patlıcan yemekleridir.
DENİZLİ’YE GELENLER, BU YEMEKLERDEN TADMADAN GİTMİYOR…
DENİZLİ’YE GELENLER, BU YEMEKLERDEN TADMADAN GİTMİYOR…
Tarhana çorbası, kedi börülce çorbası, kuru börülce çorbası ve ovmaç çorbası yöreye özgü başlıca çorbalar arasındadır.
Tas kapama, sirkeli et, bezelyeli et, kuzu kapama, et kapama, kol dolma, kumbar dolma ve arapaşı Denizli’nin başlıca et yemekleridir. Yufka, simit ve bazdırma yöresel ekmeklerdir.
Denizli’nin Ekonomisi:
Denizli ekonomisi, tarımtekstilturizm ve sanayi gibi sektörler üzerine kuruludur. Özellikle tekstil üretimi ülke genelinde önemli bir yer tutar. Ayrıca pamuk, kekik, üzüm üretimi de şehir ekonomisinde etkilidir.
Denizli’nin Tarım ve Sanayi Ürünleri:
Denizli, pamuk üretimiyle tanınırken aynı zamanda tekstil ve deri sektöründe de önemli bir konuma sahiptir. Tarımsal ürünler arasında pamuk, üzüm, kiraz, domates ve pamuklu tekstil ürünleri öne çıkar.
Denizli’nin Kültür Ve Eğlence Durumu:
Festivaller Denizli kültürünün ayrılmaz parçalarıdır. Her yıl kentte 50’den fazla festival düzenlenir.
Ulusal Amatör Tiyatro Festivali (Mayıs), Uluslararası Halk Dansları Festivali (Haziran), Uluslararası Satranç Turnuvası (Ağustos), Ekonomi ve Kültür Festivali (Ağustos), Kiraz Festivali (Haziran) ve Geleneksel Leblebicilik Festivali (Haziran), Çal Kınalı Kuzu (Koyun Atlatma) Festivali gibi çok sayıda kültürel etkinliğin düzenlendiği bir kenttesiniz.
ÇAL İLÇESİNDE HER YIL YAPILAN SUDAN KOYUN ATLATMA FESTİVALİNDEN BİR FOTOĞRAF…
ÇAL İLÇESİNDE HER YIL YAPILAN SUDAN KOYUN ATLATMA FESTİVALİNDEN BİR FOTOĞRAF…
Büyük şehirlerle karşılaştırıldığında eğlence yaşamının çok hareketli olmadığı Denizli’de, özellikle şehir merkezinde, barlar, kafeler ve canlı müzik mekanları mevcuttur.
Denizli Merkezde Alışveriş Durumu:
Denizli’nin dokumaları, özellikle Buldan’da dokunan yöreye özgü, desenli, renkli, simli, pamuklu, ipekli giysi ve mefruşatlar dünya çapında bir üne sahiptir ve şehrin çeşitli yerlerindeki mağazalarda meraklılarıyla buluşur.
Şehir merkezinde yer alan Kaleiçi ve Babadağlar alışveriş merkezleri tekstil ürünleri, yöresel el sanatları, modaya uygun giyim eşyaları ve daha fazlasını alışveriş severlere sunmaktadır.
Denizli’nin İklim Durumu:
Denizli, genellikle Akdeniz iklimi etkisi altında olup yazları sıcak ve kurak, kışları ılık geçer. Ancak iç kesimlerde bulunduğu için bazı noktalarda karasal iklim özellikleri de gözlemlenebilir.
Denizli’nin Çevre İllere Uzaklığı:
Muğla-Denizli 230 km/ Aydın-Denizli 170 km/  Manisa-Denizli 270 km/ Burdur-Denizli 120 km/ Uşak-Denizli 130 km/ Isparta-Denizli 230 km/ Afyonkarahisar-Denizli 180 km.
Denizli’nin Büyük İllere Uzaklığı:
İstanbul-Denizli 600-650 km/ Ankara-Denizli 450-500 km/ İzmir-Denizli 220-250 km/ Antalya-Denizli 210-250 km/Adana-Denizli 530-580 km/ Bursa-Denizli 550-600 km
DENİZLİ’NİN GENEL GÖRÜNTÜSÜ…
DENİZLİ’NİN GENEL GÖRÜNTÜSÜ…
Denizli’ye Gittiğinde Yemeden, Görmeden, Almadan, Girmeden Dönme!
Dünya harikası travertenleri ile ünlü Pamukkale’de güneşin batışını izlemeden
-Kırmızısu travertenlerini görmeden
Karahayıt ve Yenice kaplıcalarının şifalı sularına girmeden
-Bir çok uygarlıkların yerleştiği antik çağın büyük ve kutsal kentlerinden; Hierapolis,Laodikeia, Colossae, Tripolis ve Heraclia’yı görmeden
-Kaklık ve Keloğlan Mağaralarını gezmeden
-Ağlayankaya ve Güney şelalerini görmeden
-Tarihi Kaleiçi çarşısını ve Babadağlılar iş merkezini gezmeden
-El dokuma, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinden almadan 
Serinhisar leblebisi, Tavas pidesi ve Bayramyeri’nde Denizli kebabı yemeden Denizli’den geri dönme…

İçindekiler

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir