• Güncelleme: 16:01:12 - 30 Kasım 2023
  • Yayınlama: 15:55:20 - 30 Kasım 2023

Seval UYSAL Yazdı…

Deveye ‘boynun neden eğri’ demişler…

Nerem doğru ki demiş…

Pamukkale Belediyesi Sayıştay Raporları da aynen böyle diyor.

Belediyede düzgün iş yok ki Sayıştay ne yazsın?

Rapordaki bulguların tamamını yazsam bu köşe yetmez.

Birkaç örnekle yetinelim ama siz bilin ki durum, yukarda ifade ettiğim gibi elini attığın yerde bir yanlışlık var.

Öyle ki; Belediye ‘yapma’ denileni yapmış, ‘yap’ denileni yapmamış.

Biliyorsunuz buna keyfiyet deniyor. 

BELEDİYE DEĞİL, SANKİ ÇİFTLİK…

Baştan şunu söyleyeyim; Pamukkale Belediyesi gırtlağına kadar borç içinde, küsuratları atarsak yaklaşık 472 milyon borcu var…

Bunun 124 milyonu ise yasal sınırı aşıp fazladan borçlanma!

Yani yasayı delmiş belediye, doğmamış torunlarınız bile borçlu.

Neymiş?

5 yılda 250 km yol yapmış…

Neymiş Pamukkale spor kenti olmuş muş…

Bakmayın siz bu haberlere, aslı yok reklamlar onlar.

KÜLTÜR MERKEZİNİ SPOR TOTO’YA VERDİ

Pamukkale Belediyesi Borç Batağında, Başkan Bilboardlarda…
Pamukkale Belediyesi Borç Batağında, Başkan Bilboardlarda…

Mesela; Hüseyin Gürlesin zamanında başlayan Bağbaşı Kültür Merkezi 5 yıldır tamamlanmayı bekliyordu. Bitiremedi sonunda Spor Toto’ya devretti şimdi adı Gençlik Merkezi oldu, bakanlık bütçesinden tamamlanıyor.

Mesela; asfalt ve yol çalışmalarının büyük bölümünü Büyükşehir’e havale etti.  Daha geçtiğimiz haziran ayında; Asmalıevler, Kayıhan ve Hürriyet mahallesindeki üst yapı çalışmaları için Osman Zolan’la protokol yaptılar. Hatırlarsanız Şeniz Doğan bu duruma itiraz etmişti.

Zolan’ın Örki’ye kıyağıydı bu…

MUNİSE ÖZCAN PARKINI ÖZELLEŞTİRDİ…

Gelelim, Şehit Doktor Munise Özcan Caddesi üzerindeki parka; parkı Glutensiz Kafe’ye çevirmek tam iki senesini aldı. İki yıl boyunca glutensiz kafe bilbordlardan inmedi.

Park bitince ne yaptı ne biliyor musunuz?

Resmen özelleştirdi. İki senede yaptığı kafe binasını ve parkın neredeyse tamamını kapsayan ‘kafe bahçesini’ bir işletmeciye verdi. Üstüne üstlük  belediyenin işletmesi gibi protokolün katıldığı törenle açtı.  O günün haberlerine bir bakın, ‘Pamukkale Belediyesi Glütensiz Park-Kafe açıldı’ diyor. Gidin bakın park, işletmeciden soruluyor. Mahalleli parka giremiyor, girse bile yanında yiyecek getiremiyor! İnanmayacaksınız ama mahalleliye ait parkta top oynamak yasak… 

Pamukkale Belediyesi Borç Batağında, Başkan Bilboardlarda…
.

Bir de Çamlık’taki Pati Park var, duymuşsunuzdur. Onun da yaygarası çok yapıldı. Onlarca kez ‘yapılacak’ haberleri yazıldı. AKUT buradan apar topar çıkarıldı, semt parkını, Pati Park’a çevirmek bir yılını aldı, halen tamamlanmadı.

Son günlerde boy boy afiş ve ilanlarla ‘Pamukkale’yi spor şehri yaptık’ diye övünüyor.

Peki ne yapıldı?

Akvadi’de çürümeye terk ettiği stat ve tesisi, 4 yıl sonra spor bakanlığından destek alarak, bakımdan geçirdi.

Sayıştay,PAMUKKALE Belediyesi’nin İpliğini Pazara Çıkardı…
.

Diğerleri mahalle aralarındaki halı sahalar, maliyeti belli.

Seyir tepesini biliyorsunuz, Örki geldiğinde neredeyse bitmişti, onu da lunaparka çevirdi, vatandaştan para kesiyor.

Anlayacağınız yatırım yok, biten proje yok, borç çok!

ADAMINA GÖRE MUAMELE…

Geldik Sayıştay raporuna…

Yasa ‘yapamazsın’ dedikçe yapmış.

Mesela yapım işlerinde; alt yüklenici çalıştırılmasına ilişkin sınırlar var. Belediye aşmış bunları, taşeronun, taşeronunun taşeronu var.

İhale teknik şartnameleri ise fecaat. Hükümler birbirini tutmuyor, sözleşmenin başı başka söylüyor, sonu başka…

Yasa ‘şu nitelikteki araçları kiralayamazsın’ diyor, belediye tam aksini yapıyor. Kullanılan binek araçların tümü (42 adet) yasaklanan nitelikte…

Doğrudan temin alımları EKAP’a kayıt edilmiyor.

Bitmedi!

Sayıştay’ın seçerek incelediği 2 bin 129 iş yeri arasından 962’sinin iş yeri açma ve çalışma ruhsatı yok…

İlan ve reklam vergisi alınmayan 21 adet işyeri,

Eğlence vergisi almadığı 6 işyeri,

Çevre temizlik vergisi alınmayan 297 adet işyeri var.

Belediyeye ait taşınmazların kayıtları birbirini tutmuyor, bazı taşınmazlar (arsa-arazi, bina vb) kayıtlı bile değil.

Haa bir de; yasanın koyduğu şartları taşımayan kişiler indirimli bina vergisinden yararlandırılmış. Yani siz ben bina vergisi verirken bu insanlar vermiyorlar.

Siz bütün bunlara ister iş bilmezlik, ister adam kayırmacılık deyin.

Benden yazması.

Durum budur sevgili Pamukkaleliler…



Denizli’nin ‘Özel Dosya Haber Portalı’ olan Şifre Haber Aracılığıyla, Denizli’nin Değerlerini Tanımak İster Misiniz?

Denizli, zengin tarihe sahip bir şehirdir. Antik çağlardan beri yerleşim yeri olmuş, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Hierapolis antik kenti, Laodikeia antik kenti gibi önemli tarihi kalıntılar bulunmaktadır.

Anadolu’nun güneybatısında yer alan Denizli, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerini birbirine bağlayan bir geçit yoludur. Anadolu’yu kuzey ve batıdan bölen kervan yolları üzerinde bulunan Denizli, antik kentleri, höyükleri, tümülüsleri, kaplıcaları ve travertenleri ile Türkiye’nin görülmesi gereken yerlerinden biridir. Denizli horozuyla ünlüdür.

PAMUKKALE ANTİK HAVUZ...
PAMUKKALE-ANTİK HAVUZ…

Denizli’nin Mutlaka Gezmeniz Ve Görmeniz Gereken Yerleri:

Travertenleri ile ünlü Pamukkale (Hierapolis), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan hanlar ve kervansaraylar, antik kentler ve müzeler Denizli’yi turizm için çok cazip bir kent haline getirmiştir.

Pamukkale…

UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde adı geçen Pamukkale, Denizli’nin dünyaca ünlü sembollerinden biridir. Denizli’yi dünya ile buluşturan bu doğa harikası 700 m genişliğinde ve 160 m yüksekliğindedir.

pamukkale tanitim
PAMUKKALE’DE GÜN BATIMI…

Pamukkale’yi meydana getiren termal su aynı zamanda buradaki travertenlerin oluşumunu sağlar. Termal suda bulunan hidro karbonatın havayla teması sonucu karbon monoksit ve karbon dioksit havaya karışır. Bu tepkimede çöken kalsiyum karbonatın oluşturduğu dev sarkık kütleler her yıl binlerce turisti Pamukkale’de bir araya getiren travertenleri oluşturmaktadır.

Sahip olduğu şifalı termal havuzları ve tepeden sarkan kırmızı ve beyaz renkli travertenleriyle Pamukkale mutlaka görülmesi gereken doğa güzellikleri arasındadır.

Denizli’nin Antik Kentlerini Görmeden Ayrılmayın:

Denizli’ye gittiğinizde kentte bulunan 14 antik kenti de ziyaret etmelisiniz.

hierapolis111
PAMUKKALE-HİERAPOLİS ANTİK KALINTILAR…

Hierapolis

Şehir merkezinin güneyinden 18 km uzaklıktaki Hierapolis Antik Kenti içerisinde bulundurduğu çok sayıda tapınak ve dini mekanlar nedeniyle literatürde Kutsal Kent olarak anılmaktadır.

laodikya21
LAODİKYA ANTİK KENTİ…

Laodikeia…

Aynı şekilde, şehrin 16 km güneyinde bulunan Laodikeia Antik Kenti tiyatroları, tarihi çeşmesi, stadyumu, Zeus Tapınağı, kilisesi ve tarihi meclis bankasıyla diğer bir önemli tarihi değerdir.

Denizli’nin Merkezindeki Zenginlikler:

Şehir merkezindeki Uçanbaşı mahallesinde yer alan Atatürk ve Etnografya Müzesi ile Hieropolis Arkeoloji Müzesi (1984 yılından bu yana müze olarak kullanılan eski Roma Hamamı), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Ak Han Kervansaray ve Çardak Han, Kaklık ve Keloğlan Mağarası, Honaz Milli Park Alanı da kentten ayrılmadan önce gezmeniz gereken tarihi yapıtlar arasında yer alır.

Denizli’nin Yemekleri:

Denizli‘nin tüm geleneksel yemek çeşitlerini bünyesinde barındıran zengin bir mutfağı vardır.

Kuzu tandırı, keşkek, sırıklı kebap, çökelekli gözleme ve leblebi çorbası gibi lezzetler yöresel yemekler arasındadır.

Kentin yöresel mutfağında sebzenin apayrı bir yeri vardır. Patlıcan yemekleri oldukça yaygındır. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözleme, patlıcan kebabı ve ebe gümeci en ünlü patlıcan yemekleridir.

denizlinin yemekleri 3
DENİZLİ’YE GELENLER, BU YEMEKLERDEN TADMADAN GİTMİYOR…

Tarhana çorbası, kedi börülce çorbası, kuru börülce çorbası ve ovmaç çorbası yöreye özgü başlıca çorbalar arasındadır.

Tas kapama, sirkeli et, bezelyeli et, kuzu kapama, et kapama, kol dolma, kumbar dolma ve arapaşı Denizli’nin başlıca et yemekleridir. Yufka, simit ve bazdırma yöresel ekmeklerdir.

Denizli’nin Ekonomisi:

Denizli ekonomisi, tarım, tekstil, turizm ve sanayi gibi sektörler üzerine kuruludur. Özellikle tekstil üretimi ülke genelinde önemli bir yer tutar. Ayrıca pamuk, kekik, üzüm üretimi de şehir ekonomisinde etkilidir.

Denizli’nin Tarım ve Sanayi Ürünleri:

Denizli, pamuk üretimiyle tanınırken aynı zamanda tekstil ve deri sektöründe de önemli bir konuma sahiptir. Tarımsal ürünler arasında pamuk, üzüm, kiraz, domates ve pamuklu tekstil ürünleri öne çıkar.

Denizli’nin Kültür Ve Eğlence Durumu:

Festivaller Denizli kültürünün ayrılmaz parçalarıdır. Her yıl kentte 50’den fazla festival düzenlenir.

Ulusal Amatör Tiyatro Festivali (Mayıs), Uluslararası Halk Dansları Festivali (Haziran), Uluslararası Satranç Turnuvası (Ağustos), Ekonomi ve Kültür Festivali (Ağustos), Kiraz Festivali (Haziran) ve Geleneksel Leblebicilik Festivali (Haziran), Çal Kınalı Kuzu (Koyun Atlatma) Festivali gibi çok sayıda kültürel etkinliğin düzenlendiği bir kenttesiniz.

koyun atlatma festivali
ÇAL İLÇESİNDE HER YIL YAPILAN SUDAN KOYUN ATLATMA FESTİVALİNDEN BİR FOTOĞRAF…

Büyük şehirlerle karşılaştırıldığında eğlence yaşamının çok hareketli olmadığı Denizli’de, özellikle şehir merkezinde, barlar, kafeler ve canlı müzik mekanları mevcuttur.

Denizli Merkezde Alışveriş Durumu:

Denizli’nin dokumaları, özellikle Buldan’da dokunan yöreye özgü, desenli, renkli, simli, pamuklu, ipekli giysi ve mefruşatlar dünya çapında bir üne sahiptir ve şehrin çeşitli yerlerindeki mağazalarda meraklılarıyla buluşur.

Şehir merkezinde yer alan Kaleiçi ve Babadağlar alışveriş merkezleri tekstil ürünleri, yöresel el sanatları, modaya uygun giyim eşyaları ve daha fazlasını alışveriş severlere sunmaktadır.

Denizli’nin İklim Durumu:

Denizli, genellikle Akdeniz iklimi etkisi altında olup yazları sıcak ve kurak, kışları ılık geçer. Ancak iç kesimlerde bulunduğu için bazı noktalarda karasal iklim özellikleri de gözlemlenebilir.

Denizli’nin Çevre İllere Uzaklığı:

Muğla-Denizli 230 km/ Aydın-Denizli 170 km/  Manisa-Denizli 270 km/ Burdur-Denizli 120 km/ Uşak-Denizli 130 km/ Isparta-Denizli 230 km/ Afyonkarahisar-Denizli 180 km.

Denizli’nin Büyük İllere Uzaklığı:

İstanbul-Denizli 600-650 km/ Ankara-Denizli 450-500 km/ İzmir-Denizli 220-250 km/ Antalya-Denizli 210-250 km/Adana-Denizli 530-580 km/ Bursa-Denizli 550-600 km

denizlifoto
DENİZLİ’NİN GENEL GÖRÜNTÜSÜ…

Denizli’ye Gittiğinde Yemeden, Görmeden, Almadan, Girmeden Dönme!

Dünya harikası travertenleri ile ünlü Pamukkale’de güneşin batışını izlemeden

-Kırmızısu travertenlerini görmeden

Karahayıt ve Yenice kaplıcalarının şifalı sularına girmeden

-Bir çok uygarlıkların yerleştiği antik çağın büyük ve kutsal kentlerinden; Hierapolis,Laodikeia, Colossae, Tripolis ve Heraclia’yı görmeden

-Kaklık ve Keloğlan Mağaralarını gezmeden

-Ağlayankaya ve Güney şelalerini görmeden

-Tarihi Kaleiçi çarşısını ve Babadağlılar iş merkezini gezmeden

-El dokuma, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinden almadan 

Serinhisar leblebisi, Tavas pidesi ve Bayramyeri’nde Denizli kebabı yemeden Denizli’den geri dönme…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Yorumlar

    • Beşir

      Avni Bey’e bu haberden sonra oy vermeyi düşünmüyorum Seval Hanım..

      Yanıtla
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir