• Güncelleme: 11:01:28 - 27 Kasım 2023
  • Yayınlama: 04:38:00 - 27 Kasım 2023

Sayıştay Başkanlığı’nın Denizli Büyükşehir Belediyesi ile ilgili yayınladığı raporda müfettişler, Başkan Zolan yönetimindeki belediyenin vergi borçlarını zamanında ödemeyerek kamu zararına neden olduğunu, ayrıca yine Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı DESKİ ile ULAŞIM A.Ş’DEKİ yasalara aykırı tüm usulsüzlükleri ortaya çıkardı.

Merakla beklenen 2022 Yılı Sayıştay Raporları Yayınlandı. Denizli Büyükşehir Belediyesi ile ilgili hazırlanan raporda A ve B başlıklar altında toplamda 8 ayrı konuda ‘ bulgu tespiti’ yapan Sayıştay müfettişleri, belediye yetkililerinin özellikle yeterli nakdi kasasında bulunmasına rağmen vergi borcunu ödemeyerek, bile isteye belediyeyi zarara uğrattıklarını ve vatandaşa örnek olması gereken bir kamu kuruluşunun bu davranışının olumlu karşılanamayacağına dikkat çektiler.

VATANDAŞTAN KESİLEN VERGİLERİ ÖDEMEMİŞLER…

Sayıştay Raporunun B- Diğer Bulgular Başlığı altındaki 3. bölümde yer alan ‘Yeterli Nakit Varlık Bulunmasına Karşılık Vergi Borçlarının Zamanında Ödenmemesi’ kısmında, Denizli Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin, kasalarında para bulunmasına rağmen vatandaştan kestikleri vergi borçlarını nasıl ödemedikleri, bu nedenle de belediyeyi nasıl zarara uğrattıkları ve bununla da yetinmeyerek, bu borçları kapatmak için belediyeye ait taşınmazların devrini yaparak ödemeye çalıştıkları ortaya döküldü.

Sayıştay, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin İpliğini Pazara Çıkardı…
Sayıştay, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin İpliğini Pazara Çıkardı…

İŞTE SAYIŞTAY RAPORUNDAKİ VERGİ REZALETİNİN, MÜFETTİŞLERİN KALEMİYLE  TÜM DETAYLARI:

Yeterli Nakit Varken, Vergilerin Ödenmediği Görülmüştür…

Kurumun(Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin) yeterli kaynağı bulunmasına karşılık, sorumlu sıfatıyla kaynaktan kesilen ve/veya tahsil edilen vergi borçlarının vadelerinde ödenmediği görülmüştür.

Yapılan incelemelerde, kurumun banka hesaplarında yeterli varlığı bulunmasına, genel giderler ile personel giderlerinin rahatlıkla karşılanmasına ve çok sayıda yatırım harcaması için düzenli ödeme yapılmasına karşılık asli bir kamu alacağı olan ve tüm kamu hizmetlerinin finansmanı için temel bir kaynak durumunda olan, aynı zamanda yine belediyelerin merkezi idareden aldığı payın da kendisini oluşturan vergi ödemelerinin zamanında yapılmadığı, bunun yerine vergi borçlarının biriktirilerek belirli periyotlar halinde hazineye taşınmaz devri yapmak suretiyle ödeme yapıldığı görülmüştür.

Kamu Zararına Neden Olunmuştur…

Sorumlu sıfatıyla vergi kesintisi yapıp ödemek zorunda olanlar da kanun gereği ödenmeyen vergi borcundan sorumludur. Şayet vergi borcu zamanında ilgili vergi dairesine ödenmemişse ödenmeyen her ay için vergi aslına gecikme zammı da ilave edilecek ve tahsili sağlanacaktır.

Bu noktada gecikme faizi de kasıt, kusur ya da ihmal neticesinde ödenmek durumunda kalınıyorsa, ödenen tutar bir fazla ödeme niteliğinde olacağından kamu zararı olarak da nitelendirilebilecektir.

Ancak vergi borcu zamanında ödenmediği için sonradan yapılan ödemeler sırasında Kurum gecikme zammına da maruz kalmakta ve olması gerekenden daha fazla tutarda ödeme yapmaktadır.

1.214.144,18 TL Gecikme Zammı Ödenmiş…

Kesin mizana bakıldığında 360 hesabına göre, 2021 yılından devredenlerle birlikte Kurumun ödemesi gereken toplam vergi miktarı 46.827.026,86 TL olup dönem sonunda bu tutarın 34.128.830,83 TL’si 368 hesabına aktarılmış kalan tutar ise 2023 yılına devretmiştir.

368 hesabında yer alan ve vadesi geçmiş olan toplam 41.998.515,05 TL vergi borcunun 18.674.101,31 TL’si 2022 yılında hazineye taşınmaz devri yapılmak suretiyle mahsuben ödenmiş, kalan tutar 2023 yılına devretmiştir.

Buna göre 2023 yılına devreden ve vadesi geçmiş olup gecikme zammı işlemeye devam eden vergi borcu toplamı 23.324.413,74 TL olarak görünmektedir.

Sayıştay, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin İpliğini Pazara Çıkardı…
OSMAN ZOLAN/ DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

Kurumun vadesi geçmiş borçlarının bir kısmının mahsuben ödenmesine kadar olan sürede 1.214.144,18 TL gecikme zammı işlemiş ve bu tutar da mahsuplaşmaya dahil edilerek ödenmiştir.

Kamu yararına Olmayan Bu Uygulama Sona Erdirilmelidir…

Ancak Kurumun, vergi borçlarını ve diğer yükümlülüklerini vadesinde ödemeye yetecek düzeyde menkul varlıkları bulunmasına rağmen taşınmaz devri yapılacağı gerekçesiyle vadesi gelmiş vergi borçlarını ödememesi hem hazinenin vergi gelirlerini zamanında tahsil edememesine hem de gecikme zammı nedeniyle Kurumun fazladan ödeme yapmasına neden olmaktadır.

Her iki taraf için de kamu yararına uygun olmayan bu uygulamanın sona erdirilmesi ve mali imkanlar elverdiği ölçüde vergi borçlarının zamanında ödenmesinin sağlanması gerekmektedir.

Belediyenin Savunmasına, Tokat gibi Cevap…

Sayıştay Müfettişleri, Denizli Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin ‘Kurumun kent hizmetlerini yürütmekte kullanılan kaynak ihtiyacının sürekli arttığı, bu kapsamda zaman zaman borçlanma yoluna başvurulduğu, bununla birlikte taşınmaz satışı da yapılarak kaynak yaratılmak durumunda kalındığı’ yönündeki savunmasına ise

“Ancak burada söz konusu olan Kurumun özel hukuk işlemlerinden doğan ticari borcu değil, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde en temel ve asli kaynak olan vergi borcudur. Dolayısıyla olayın diğer tarafı kamu maliyesi yani devlet hazinesidir.

Vatandaşa Örnek Olması Gereken Kurumsunuz…

Her ne kadar Kurum bir kamu kuruluşu olsa da, vergi borcunun zamanında ödenmemesi nedeniyle kamu maliyesince katlanılan külfet Kurum lehine oluşan kamu yararıdan çok daha fazladır.

Zira Kurum belirli bir alan için kamu hizmeti üretirken hazine tarafından toplanan vergiler tüm ülke için kamu hizmeti üretilmesinde kullanılmaktadır.

Ayrıca kamu kurumları, hukuk düzeninin korunmasında ve vatandaşlar ile özel kuruluşların yasalara uygun davranmasında örnek olması gereken kurumlardır.

Kamu kurumları faaliyet alanlarında işlem tesis ederken temel saikleri karlılık değil kanunlar ile usul ve esaslara uyum olması gerekmektedir. Bu nedenle karlı olduğu yaklaşımıyla vergi borcunun kasıtlı olarak ertelenmesi bir kamu kurumu için uygun görünmemektedir.”

Sayıştay, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin İpliğini Pazara Çıkardı…
.

———————————————

SAYIŞTAY’IN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ONA BAĞLI KURUMLAR OLAN DESKİ VE ULAŞIM A.Ş İLE İLGİLİ HAZIRLADIĞI SON RAPORUN TÜM DETAYLARINA, BULGU BÖLÜMÜNÜN ALTINDA VERECEĞİMİZ LİNKTEN ULAŞARAK OKUYABİLİRSİNİZ…

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAYIŞTAY RAPORU BULGU DETAYLARI:  

A- 1. Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabına Kayıtlı Alacaklar İçin Tahakkuk Eden Gecikme Zammı ve Faizlerin Mali Tablolarda İzlenmemesi

2. Taşınmazların, Taşınmaz Formları ile Muhasebe Kayıtlarındaki Değerlerinin Uyuşmaması

3. Yatırım Avansları Hesabının Hatalı Kullanılması

B. Diğer Bulgular

1. Hafriyat ve İnşaat Atıkları Sahasının Belirlenememesi

2. Organize Sanayi Bölgesi Tarafından Tahsil Edilen Harçlardan Belediye Hesabına Yatırılması Gereken Tutarların Takip Edilmemesi

3. Yeterli Nakit Varlık Bulunmasına Karşılık Vergi Borçlarının Zamanında Ödenmemesi

4. Yevmiye Defterinde Boş Yevmiye Bırakılması

5. Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Pamukkale Teknokent Yönetici Anonim Şirketine Yapılan Sermaye İştirak Bedelinin Hatalı Belirlenerek Ödenmesi

———————

ULAŞIM A.Ş BULGU LİSTESİ…

A. Denetim Görüşünün Dayanağı Bulgular

Herhangi bir denetim bulgusu tespit edilmemiştir.

B. Diğer Bulgular

1. Zarar Etmesine Rağmen Şirketin Yüksek Tutarlı Sponsorluk Anlaşması Yapması

2. Şirket Personeli ve Personel Yakınlarına Şehir İçi Ulaşımda Kullanılması Amacıyla Ücretsiz

Taşıma Kartı Verilmesi

3. Şoförlere Yıllık Sınırın Üzerinde Fazla Çalışma Yaptırılması

————————-

DESKİ BULGU LİSTESİ:

A. Denetim Görüşünün Dayanağı Bulgular

1. Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabına Kayıtlı Alacaklar İçin Tahakkuk Eden Gecikme

Zammı ve Faizlerin Mali Tablolarda İzlenmemesi

2. Mali Tablolar Arasında Uyumsuzluk Bulunması ve Kesin Mizan ile Tahakkuk Servisi

Kayıtlarının Farklı Olması

3. Yatırım Avansları Hesabının Hatalı Kullanılması

4. 696 sayılı KHK Kapsamında Belediye Şirketinde İşçi Statüsünde Çalıştırılan Personel İçin

Kıdem Tazminatı Karşılığı Ayrılmaması

B. Diğer Bulgular

1. Taşınmaz Formları ve İcmal Cetvellerinin Düzenlenmemesi

2. Kamu Kurumlarından Olan Vadesi Geçmiş Su Alacaklarının Tahsil Edilmemesi

3. Dönem İçinde Yapılan Hatalı Tahakkuklar Nedeniyle İptal Edilen Tahakkuk Miktarının Çok

Yüksek Olması

4. İlçe Belediyelerine Ait Çevre Temizlik Vergisi Paylarının Gönderilmemesi Nedeniyle Bütçe

Emanetleri Hesabı’na Alınan Tutarların Kayda Alınış Sırasına Göre Ödenmemesi

5. Abonelik İşlemlerinin Başlangıcında Alınan Güvence Bedellerinin İadesinde Alınan

Döneme Göre Farklı Güncelleme Uygulaması Yapılması

6. İçme Suyu Şebekesine Verilen Su Miktarının Bir Kısmının Ölçülememesi

7. İşçilere Yıllık Sınırın Üzerinde Fazla Çalışma Yaptırılması

8. Yevmiye Defterinde Geriye Dönük Düzeltme Kaydı Yapılması ve Boş Yevmiye Bırakılması

9. Sayıştaya Gönderilmesi Gereken Bazı Belgelerin Mevzuatta Belirtilen Süre İçinde

Gönderilmemesi

10. Bilgi Güvenliği Yönetimi Sisteminde Eksiklikler Bulunması



Denizli’nin ‘Özel Dosya Haber Portalı’ olan Şifre Haber Aracılığıyla, Denizli’nin Değerlerini Tanımak İster Misiniz?

Denizli, zengin tarihe sahip bir şehirdir. Antik çağlardan beri yerleşim yeri olmuş, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Hierapolis antik kenti, Laodikeia antik kenti gibi önemli tarihi kalıntılar bulunmaktadır.

Anadolu’nun güneybatısında yer alan Denizli, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerini birbirine bağlayan bir geçit yoludur. Anadolu’yu kuzey ve batıdan bölen kervan yolları üzerinde bulunan Denizli, antik kentleri, höyükleri, tümülüsleri, kaplıcaları ve travertenleri ile Türkiye’nin görülmesi gereken yerlerinden biridir. Denizli horozuyla ünlüdür.

PAMUKKALE ANTİK HAVUZ...
PAMUKKALE-ANTİK HAVUZ…

Denizli’nin Mutlaka Gezmeniz Ve Görmeniz Gereken Yerleri:

Travertenleri ile ünlü Pamukkale (Hierapolis), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan hanlar ve kervansaraylar, antik kentler ve müzeler Denizli’yi turizm için çok cazip bir kent haline getirmiştir.

Pamukkale…

UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde adı geçen Pamukkale, Denizli’nin dünyaca ünlü sembollerinden biridir. Denizli’yi dünya ile buluşturan bu doğa harikası 700 m genişliğinde ve 160 m yüksekliğindedir.

pamukkale tanitim
PAMUKKALE’DE GÜN BATIMI…

Pamukkale’yi meydana getiren termal su aynı zamanda buradaki travertenlerin oluşumunu sağlar. Termal suda bulunan hidro karbonatın havayla teması sonucu karbon monoksit ve karbon dioksit havaya karışır. Bu tepkimede çöken kalsiyum karbonatın oluşturduğu dev sarkık kütleler her yıl binlerce turisti Pamukkale’de bir araya getiren travertenleri oluşturmaktadır.

Sahip olduğu şifalı termal havuzları ve tepeden sarkan kırmızı ve beyaz renkli travertenleriyle Pamukkale mutlaka görülmesi gereken doğa güzellikleri arasındadır.

Denizli’nin Antik Kentlerini Görmeden Ayrılmayın:

Denizli’ye gittiğinizde kentte bulunan 14 antik kenti de ziyaret etmelisiniz.

hierapolis111
PAMUKKALE-HİERAPOLİS ANTİK KALINTILAR…

Hierapolis

Şehir merkezinin güneyinden 18 km uzaklıktaki Hierapolis Antik Kenti içerisinde bulundurduğu çok sayıda tapınak ve dini mekanlar nedeniyle literatürde Kutsal Kent olarak anılmaktadır.

laodikya21
LAODİKYA ANTİK KENTİ…

Laodikeia…

Aynı şekilde, şehrin 16 km güneyinde bulunan Laodikeia Antik Kenti tiyatroları, tarihi çeşmesi, stadyumu, Zeus Tapınağı, kilisesi ve tarihi meclis bankasıyla diğer bir önemli tarihi değerdir.

Denizli’nin Merkezindeki Zenginlikler:

Şehir merkezindeki Uçanbaşı mahallesinde yer alan Atatürk ve Etnografya Müzesi ile Hieropolis Arkeoloji Müzesi (1984 yılından bu yana müze olarak kullanılan eski Roma Hamamı), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Ak Han Kervansaray ve Çardak Han, Kaklık ve Keloğlan Mağarası, Honaz Milli Park Alanı da kentten ayrılmadan önce gezmeniz gereken tarihi yapıtlar arasında yer alır.

Denizli’nin Yemekleri:

Denizli‘nin tüm geleneksel yemek çeşitlerini bünyesinde barındıran zengin bir mutfağı vardır.

Kuzu tandırı, keşkek, sırıklı kebap, çökelekli gözleme ve leblebi çorbası gibi lezzetler yöresel yemekler arasındadır.

Kentin yöresel mutfağında sebzenin apayrı bir yeri vardır. Patlıcan yemekleri oldukça yaygındır. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözleme, patlıcan kebabı ve ebe gümeci en ünlü patlıcan yemekleridir.

denizlinin yemekleri 3
DENİZLİ’YE GELENLER, BU YEMEKLERDEN TADMADAN GİTMİYOR…

Tarhana çorbası, kedi börülce çorbası, kuru börülce çorbası ve ovmaç çorbası yöreye özgü başlıca çorbalar arasındadır.

Tas kapama, sirkeli et, bezelyeli et, kuzu kapama, et kapama, kol dolma, kumbar dolma ve arapaşı Denizli’nin başlıca et yemekleridir. Yufka, simit ve bazdırma yöresel ekmeklerdir.

Denizli’nin Ekonomisi:

Denizli ekonomisi, tarım, tekstil, turizm ve sanayi gibi sektörler üzerine kuruludur. Özellikle tekstil üretimi ülke genelinde önemli bir yer tutar. Ayrıca pamuk, kekik, üzüm üretimi de şehir ekonomisinde etkilidir.

Denizli’nin Tarım ve Sanayi Ürünleri:

Denizli, pamuk üretimiyle tanınırken aynı zamanda tekstil ve deri sektöründe de önemli bir konuma sahiptir. Tarımsal ürünler arasında pamuk, üzüm, kiraz, domates ve pamuklu tekstil ürünleri öne çıkar.

Denizli’nin Kültür Ve Eğlence Durumu:

Festivaller Denizli kültürünün ayrılmaz parçalarıdır. Her yıl kentte 50’den fazla festival düzenlenir.

Ulusal Amatör Tiyatro Festivali (Mayıs), Uluslararası Halk Dansları Festivali (Haziran), Uluslararası Satranç Turnuvası (Ağustos), Ekonomi ve Kültür Festivali (Ağustos), Kiraz Festivali (Haziran) ve Geleneksel Leblebicilik Festivali (Haziran), Çal Kınalı Kuzu (Koyun Atlatma) Festivali gibi çok sayıda kültürel etkinliğin düzenlendiği bir kenttesiniz.

koyun atlatma festivali
ÇAL İLÇESİNDE HER YIL YAPILAN SUDAN KOYUN ATLATMA FESTİVALİNDEN BİR FOTOĞRAF…

Büyük şehirlerle karşılaştırıldığında eğlence yaşamının çok hareketli olmadığı Denizli’de, özellikle şehir merkezinde, barlar, kafeler ve canlı müzik mekanları mevcuttur.

Denizli Merkezde Alışveriş Durumu:

Denizli’nin dokumaları, özellikle Buldan’da dokunan yöreye özgü, desenli, renkli, simli, pamuklu, ipekli giysi ve mefruşatlar dünya çapında bir üne sahiptir ve şehrin çeşitli yerlerindeki mağazalarda meraklılarıyla buluşur.

Şehir merkezinde yer alan Kaleiçi ve Babadağlar alışveriş merkezleri tekstil ürünleri, yöresel el sanatları, modaya uygun giyim eşyaları ve daha fazlasını alışveriş severlere sunmaktadır.

Denizli’nin İklim Durumu:

Denizli, genellikle Akdeniz iklimi etkisi altında olup yazları sıcak ve kurak, kışları ılık geçer. Ancak iç kesimlerde bulunduğu için bazı noktalarda karasal iklim özellikleri de gözlemlenebilir.

Denizli’nin Çevre İllere Uzaklığı:

Muğla-Denizli 230 km/ Aydın-Denizli 170 km/  Manisa-Denizli 270 km/ Burdur-Denizli 120 km/ Uşak-Denizli 130 km/ Isparta-Denizli 230 km/ Afyonkarahisar-Denizli 180 km.

Denizli’nin Büyük İllere Uzaklığı:

İstanbul-Denizli 600-650 km/ Ankara-Denizli 450-500 km/ İzmir-Denizli 220-250 km/ Antalya-Denizli 210-250 km/Adana-Denizli 530-580 km/ Bursa-Denizli 550-600 km

denizlifoto
DENİZLİ’NİN GENEL GÖRÜNTÜSÜ…

Denizli’ye Gittiğinde Yemeden, Görmeden, Almadan, Girmeden Dönme!

Dünya harikası travertenleri ile ünlü Pamukkale’de güneşin batışını izlemeden

-Kırmızısu travertenlerini görmeden

Karahayıt ve Yenice kaplıcalarının şifalı sularına girmeden

-Bir çok uygarlıkların yerleştiği antik çağın büyük ve kutsal kentlerinden; Hierapolis,Laodikeia, Colossae, Tripolis ve Heraclia’yı görmeden

-Kaklık ve Keloğlan Mağaralarını gezmeden

-Ağlayankaya ve Güney şelalerini görmeden

-Tarihi Kaleiçi çarşısını ve Babadağlılar iş merkezini gezmeden

-El dokuma, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinden almadan 

Serinhisar leblebisi, Tavas pidesi ve Bayramyeri’nde Denizli kebabı yemeden Denizli’den geri dönme…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir