• Güncelleme: 22:07:12 - 2 Ocak 2024
  • Yayınlama: 19:15:13 - 2 Ocak 2024

Denizli’nin 2023 ihracat rakamlarını açıklayan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin kayıtlarına göre yüzde 9,1 azalışla 3,2 milyar dolar olan Denizli ihracatının, Türkiye genelinde 9. sıradaki yerlerini koruduğunu belirtti.

Türkiye ihracatı yüzde 0,6 artışla 255,8 milyar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan Denizli ihracatı yüzde 10,8 azalışla 4,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, Denizli İhracatçılar Birliği’nce kayda alınan ihracat yüzde 9,1 azalışla 3,2 milyar dolar oldu.

Böylelikle Denizli Türkiye ihracatında 9. sıradaki yerini korudu. Denizli ihracatının ilk kez 2019 yılında yıllık bazda daralma yaşandığını belirten Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 2019 yılında 3,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen ihracatlarının 2022 yılı sonu itibariyle 4,7 milyar dolara kadar yükseldiğini söyledi. Küresel enflasyon ve talep daralmasının ihracatlarına mola verdirdiğini kaydetti.

DENİB Başkanı Memişoğlu, 2023 İhracat Rakamlarını Değerlendirdi...
DENİB Başkanı Memişoğlu, 2023 İhracat Rakamlarını Değerlendirdi…

Lider sektör tekstil-konfeksiyon oldu…
Denizli’nin sektörel çeşitliliğinin bu süreçte ön plana çıktığını ifade eden DENİB Başkanı Memişoğlu, “2023 yılının tamamında sektörel bazda Denizli ihracatını değerlendirdiğimizde; tekstil-konfeksiyon ihracatının yüzde 17,5 azalışla 1,4 milyar dolar, elektrik-elektronik ihracatının yüzde 0,5 artışla 812 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatının yüzde 7,9 azalışla 568 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 1,6 azalışla 333 milyon dolar, madencilik ihracatının yüzde 10,2 azalışla 252 milyon dolar olduğunu görüyoruz” dedi.
2023 yılında 13 sektörün ihracatının artış gösterdiğini kaydeden Başkan Memişoğlu, “Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ihracatı yüzde 12 artışla 54 milyon dolar, kuru meyve ihracatı yüzde 34 artışla 22 milyon dolar, yaş meyve sebze ihracatı yüzde 41 artışla 17,5 milyon dolar, meyve sebze mamulleri ihracatı yüzde 4,5 artışla 17 milyon dolar, fındık mamulleri ihracatı ise yüzde 12,3 artışla 8,2 milyon dolar oldu. En çok önem verdiğimiz sektörlerden biri olan ve çeşitli projelerle desteklediğimiz makine ve aksamları sektörü ise ihracatını yüzde 2 oranında artırarak 80 milyon dolara taşıdı” ifadelerini kullandı.

Ülke sıralamasında zirve İngiltere’nin…
2023 yılında ülke bazında Denizli ihracatımızı zirve yine İngiltere’nin oldu. Denizli ihracatında zirvede yer ala İngiltere ile olan ihracatta da azalma yaşandığını söyleyen Başkan Memişoğlu, “Kentin ihracatında lider konumda bulunan İngiltere’ye ihracatımız yüzde 16,5 azalışla 520 milyon dolar olarak kaydedildi. Ardından gelen ABD’ye ihracatımız yüzde 20,2 azalışla 398 milyon dolar, Almanya’ya ihracatımız yüzde 5,5 azalışla 395 milyon dolar, İtalya’ya ihracatımız yüzde 8,3 azalışla 279 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılında Denizli’den 185 farklı ülkeye ihracat yapıldı. Fas, İrlanda, Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan, Rusya’ya, Suudi Arabistan ve Tunus’a yapılan ihracat ve oransal artışlar dikkat çekti” şeklinde konuştu.

HÜSEYİN MEMİŞOĞLU/DENİB BAŞKANI
HÜSEYİN MEMİŞOĞLU/DENİB BAŞKANI

“2023’e küresel enflasyon damga vurdu”
Denizli ihracatının ana pazarları olan Euro bölgelerine değinen Başkan Memişoğlu, “İhracatımızdaki ana pazarlar olan Euro Bölgesi, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de yaşanan makroekonomik gelişmeler ihracatımızı doğrudan etkiledi. 2023 yılında enflasyon Euro Bölgesi’nde yüzde 5,5’e, İngiltere’de yüzde 10,5’e, ABD’de ise yüzde 6,5’e kadar yükseldi. Bu değerler özellikle gelişmiş ülkelerin alışık olmadıkları enflasyon oranları. Bunun neticesinde, ilgili Merkez Bankaları enflasyonla mücadele için art arda agresif faiz artışları yaptı. Bu artışlar tüketici taleplerini doğrudan etkiledi. Özellikle ihracatımızın lokomotif sektörü tekstil-konfeksiyon talep darlığından en çok etkilenen sektörlerin başında geldi” dedi.

“Aşağı yönlü faiz politikalarının dünya ticaretini ivmelendirmesi bekleniyor”
2023’ün son çeyreğinde enflasyonun küresel anlamda gerilemeye başladığını söyleyen DENİB Başkanı Memişoğlu, “2024 yılındaki faiz öngörülerini de yeniden şekillendirdi. İngiltere Merkez Bankası (BoE), ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından 2024 yılının ortalarından itibaren faiz indirimleri bekleniyor. Azalan enflasyon ve aşağı yönlü faiz politikalarının dünya ticaretini ivmelendirmesi ve talepleri yeniden canlandırması bekleniyor.

İhracat iklim endeksi ve imalat PMI eşik değerin altında İhracat İklimi Endeksi ağustos ayından itibaren eşik değer olan 50’nin altında seyrediyor. Kasım ayında 49,5’e yükselen endeks ihracat ikliminde bozulmanın sürdüğüne işaret ediyor. Euro Bölgesi’nin ekonomik aktivitesinde süregelen daralma ihracat iklim endeksinin eşik değerin altında kalmasının en büyük nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Almanya, İtalya, Fransa, İspanya ve Hollanda negatif olarak ayrışırken, ABD ve İngiltere’deki pozitif veriler daralmanın sınırlı kalmasına yol açtı.

Benzer şekilde Türkiye İmalat PMI, üst üste 6 aydır eşik değerin altında gerçekleşiyor. Bu sabah açıklanan imalat PMI verilerini detaylı incelediğimizde üretim ve yeni siparişlerde düşüşün devam ettiğini görüyoruz. Toplam yeni siparişlerde ve yurt dışından alınan yeni siparişlerde devam eden yavaşlamalar, talepte zayıflığın sürdüğünü gösteriyor” ifadelerini kullandı.



image 1
PAMUKKALE-ANTİK HAVUZ…
Denizli’nin Mutlaka Gezmeniz Ve Görmeniz Gereken Yerleri:
Travertenleri ile ünlü Pamukkale (Hierapolis), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan hanlar ve kervansaraylar, antik kentler ve müzeler Denizli’yi turizm için çok cazip bir kent haline getirmiştir.
Pamukkale…
UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde adı geçen Pamukkale, Denizli’nin dünyaca ünlü sembollerinden biridir. Denizli’yi dünya ile buluşturan bu doğa harikası 700 m genişliğinde ve 160 m yüksekliğindedir.
image 2
PAMUKKALE’DE GÜN BATIMI…
Pamukkale’yi meydana getiren termal su aynı zamanda buradaki travertenlerin oluşumunu sağlar. Termal suda bulunan hidro karbonatın havayla teması sonucu karbon monoksit ve karbon dioksit havaya karışır. Bu tepkimede çöken kalsiyum karbonatın oluşturduğu dev sarkık kütleler her yıl binlerce turisti Pamukkale’de bir araya getiren travertenleri oluşturmaktadır.
Sahip olduğu şifalı termal havuzları ve tepeden sarkan kırmızı ve beyaz renkli travertenleriyle Pamukkale mutlaka görülmesi gereken doğa güzellikleri arasındadır.
Denizli’nin Antik Kentlerini Görmeden Ayrılmayın:
Denizli’ye gittiğinizde kentte bulunan 14 antik kenti de ziyaret etmelisiniz.
PAMUKKALE-HİERAPOLİS ANTİK KALINTILAR…
PAMUKKALE-HİERAPOLİS ANTİK KALINTILAR…
Hierapolis…
Şehir merkezinin güneyinden 18 km uzaklıktaki Hierapolis Antik Kenti içerisinde bulundurduğu çok sayıda tapınak ve dini mekanlar nedeniyle literatürde Kutsal Kent olarak anılmaktadır.
LAODİKYA ANTİK KENTİ…
LAODİKYA ANTİK KENTİ…
Laodikeia…
Aynı şekilde, şehrin 16 km güneyinde bulunan Laodikeia Antik Kenti tiyatroları, tarihi çeşmesi, stadyumu, Zeus Tapınağı, kilisesi ve tarihi meclis bankasıyla diğer bir önemli tarihi değerdir.
Denizli’nin Merkezindeki Zenginlikler:
Şehir merkezindeki Uçanbaşı mahallesinde yer alan Atatürk ve Etnografya Müzesi ile Hieropolis Arkeoloji Müzesi (1984 yılından bu yana müze olarak kullanılan eski Roma Hamamı), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Ak Han Kervansaray ve Çardak Han, Kaklık ve Keloğlan Mağarası, Honaz Milli Park Alanı da kentten ayrılmadan önce gezmeniz gereken tarihi yapıtlar arasında yer alır.
Denizli’nin Yemekleri:
Denizli‘nin tüm geleneksel yemek çeşitlerini bünyesinde barındıran zengin bir mutfağı vardır.
Kuzu tandırı, keşkek, sırıklı kebap, çökelekli gözleme ve leblebi çorbası gibi lezzetler yöresel yemekler arasındadır.
Kentin yöresel mutfağında sebzenin apayrı bir yeri vardır. Patlıcan yemekleri oldukça yaygındır. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözleme, patlıcan kebabı ve ebe gümeci en ünlü patlıcan yemekleridir.
DENİZLİ’YE GELENLER, BU YEMEKLERDEN TADMADAN GİTMİYOR…
DENİZLİ’YE GELENLER, BU YEMEKLERDEN TADMADAN GİTMİYOR…
Tarhana çorbası, kedi börülce çorbası, kuru börülce çorbası ve ovmaç çorbası yöreye özgü başlıca çorbalar arasındadır.
Tas kapama, sirkeli et, bezelyeli et, kuzu kapama, et kapama, kol dolma, kumbar dolma ve arapaşı Denizli’nin başlıca et yemekleridir. Yufka, simit ve bazdırma yöresel ekmeklerdir.
Denizli’nin Ekonomisi:
Denizli ekonomisi, tarımtekstilturizm ve sanayi gibi sektörler üzerine kuruludur. Özellikle tekstil üretimi ülke genelinde önemli bir yer tutar. Ayrıca pamuk, kekik, üzüm üretimi de şehir ekonomisinde etkilidir.
Denizli’nin Tarım ve Sanayi Ürünleri:
Denizli, pamuk üretimiyle tanınırken aynı zamanda tekstil ve deri sektöründe de önemli bir konuma sahiptir. Tarımsal ürünler arasında pamuk, üzüm, kiraz, domates ve pamuklu tekstil ürünleri öne çıkar.
Denizli’nin Kültür Ve Eğlence Durumu:
Festivaller Denizli kültürünün ayrılmaz parçalarıdır. Her yıl kentte 50’den fazla festival düzenlenir.
Ulusal Amatör Tiyatro Festivali (Mayıs), Uluslararası Halk Dansları Festivali (Haziran), Uluslararası Satranç Turnuvası (Ağustos), Ekonomi ve Kültür Festivali (Ağustos), Kiraz Festivali (Haziran) ve Geleneksel Leblebicilik Festivali (Haziran), Çal Kınalı Kuzu (Koyun Atlatma) Festivali gibi çok sayıda kültürel etkinliğin düzenlendiği bir kenttesiniz.
ÇAL İLÇESİNDE HER YIL YAPILAN SUDAN KOYUN ATLATMA FESTİVALİNDEN BİR FOTOĞRAF…
ÇAL İLÇESİNDE HER YIL YAPILAN SUDAN KOYUN ATLATMA FESTİVALİNDEN BİR FOTOĞRAF…
Büyük şehirlerle karşılaştırıldığında eğlence yaşamının çok hareketli olmadığı Denizli’de, özellikle şehir merkezinde, barlar, kafeler ve canlı müzik mekanları mevcuttur.
Denizli Merkezde Alışveriş Durumu:
Denizli’nin dokumaları, özellikle Buldan’da dokunan yöreye özgü, desenli, renkli, simli, pamuklu, ipekli giysi ve mefruşatlar dünya çapında bir üne sahiptir ve şehrin çeşitli yerlerindeki mağazalarda meraklılarıyla buluşur.
Şehir merkezinde yer alan Kaleiçi ve Babadağlar alışveriş merkezleri tekstil ürünleri, yöresel el sanatları, modaya uygun giyim eşyaları ve daha fazlasını alışveriş severlere sunmaktadır.
Denizli’nin İklim Durumu:
Denizli, genellikle Akdeniz iklimi etkisi altında olup yazları sıcak ve kurak, kışları ılık geçer. Ancak iç kesimlerde bulunduğu için bazı noktalarda karasal iklim özellikleri de gözlemlenebilir.
Denizli’nin Çevre İllere Uzaklığı:
Muğla-Denizli 230 km/ Aydın-Denizli 170 km/  Manisa-Denizli 270 km/ Burdur-Denizli 120 km/ Uşak-Denizli 130 km/ Isparta-Denizli 230 km/ Afyonkarahisar-Denizli 180 km.
Denizli’nin Büyük İllere Uzaklığı:
İstanbul-Denizli 600-650 km/ Ankara-Denizli 450-500 km/ İzmir-Denizli 220-250 km/ Antalya-Denizli 210-250 km/Adana-Denizli 530-580 km/ Bursa-Denizli 550-600 km
DENİZLİ’NİN GENEL GÖRÜNTÜSÜ…
DENİZLİ’NİN GENEL GÖRÜNTÜSÜ…
Denizli’ye Gittiğinde Yemeden, Görmeden, Almadan, Girmeden Dönme!
Dünya harikası travertenleri ile ünlü Pamukkale’de güneşin batışını izlemeden
-Kırmızısu travertenlerini görmeden
Karahayıt ve Yenice kaplıcalarının şifalı sularına girmeden
-Bir çok uygarlıkların yerleştiği antik çağın büyük ve kutsal kentlerinden; Hierapolis,Laodikeia, Colossae, Tripolis ve Heraclia’yı görmeden
-Kaklık ve Keloğlan Mağaralarını gezmeden
-Ağlayankaya ve Güney şelalerini görmeden
-Tarihi Kaleiçi çarşısını ve Babadağlılar iş merkezini gezmeden
-El dokuma, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinden almadan 
Serinhisar leblebisi, Tavas pidesi ve Bayramyeri’nde Denizli kebabı yemeden Denizli’den geri dönme…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir