• Güncelleme: 17:41:49 - 23 Kasım 2023
  • Yayınlama: 16:54:20 - 27 Temmuz 2019

Hüseyin Kaplan – Gökten Ceylan 
DENİZLİ (İHA) – Denizli’nin Acıpayam ilçesinde haciz koyulup yediemine teslim edilen 69 bin tavuktan, 40 bini açlıktan telef oldu, kalan yaklaşık 29 bin tavuk ise ölmek üzereyken kurtarıldı. Yedieminin ilgilenmediği ve ölüme terk ettiği iddia edilen binlerce tavuk, kafeslerin içinde günlerce aç susuz kaldı, bazıları açlıktan birbirini yedi.Duruma el koyan yetkililer, kalan 29 bin tavuğu kesilmek üzere Afyon’a gönderdi.

TAVU2

 Denizli’de girişimci Ahmet Peker (39), karısı Aysun Peker’in üzerine olan şirketine, geçtiğimiz Mayıs ayında tavuk ticareti yapan bir şirketten 59 bin canlı tavuk satın aldı. Peker’in ayrıca 10 bin adette önceden kendisinin olan tavuklarla birlikte satın alınan yeni hayvanlar ile sayı 69 bin oldu. Peker çifti tavukları Denizli’nin Acıpayam ilçesi Akalan Mahallesinde kiraladığı kümese yerleştirdi ve burada beslemeye başladı. 25 Haziran’da tavukların alındığı şirketin başka bir şirkete borçlu olduğu gerekçesiyle hayvanlara haciz konuldu. İddiaya göre satıcı şirket, icra davası sonuca bağlanana kadar tavukları yediemin olarak bulunduğu Paker çiftinin kiraladığı kümeste beslemek istediğini talep etti. Talep üzerine 69 bin canlı tavuk satıcı şirkete yediemin olarak bırakıldı.

TAVU3

İddiaya göre, tavukları yediemin olarak alan satıcı şirket yetkilileri, tavukları teslim aldıkları 25 Hazirandan, 20 Temmuz’a kadar tavuklara yem ve su vermedi. Kümeslerde aç bırakılan tavuklar, feci şekilde ölüme terk edildi. Aç kalan tavuklar kümesteki kafeslerden çıkıp can verdi. Sağ kalan tavuklar ise açlıktan adeta ölü tavukları yemeye başladı. Sağ kalan tavukların telef olan tavukların üzerinde gezmesi ise kan donduran görüntüler oluşturdu. Yem bulmak için kafeslerden çıkan yüzlerce tavuk ise kümes dışında yem bulamayınca çevrede telef oldu. Görenlerin içini sızlatan olayda yaklaşık 2 ay içinde 40 bine yakın tavuk açlıktan telef oldu. Sağ kalan tavuklardan bazılarının ise açlıktan yürüyemedikleri ve oldukları yerde hareketsiz yattıkları gözlendi. Telef olan tavukların üst üste olan leşleri ise adeta hayvan katliamı görüntüsü oluşturdu. 

TAUV1

“Hayvanlar kafeslerden kendilerini atıp resmen intihar etti” 
Yaşanan dehşet verici olaya bire bir tanık olan Ahmet Peker ise yaşananları büyük bir öfke ile anlattı. Olayın tamamen tavukların bilinçsiz bir şekilde hacz edilmesinden kaynaklandığını dile getiren Peker, açlıktan dolayı hayvanların kafeslerden kendilerini atıp resmen intihar ettiklerini ve bunun büyük bir üzüntü ile izlediklerini belirten Peker, “Bu hayvanların hepsi açlıktan ölüyor. Yediemin görevini yerine getirmiyor ve hepsi ölüme terk edildi, elimizdeki mevcut imkanlarla mülk sahibimle beraber yapabildiğimiz kadar yaşatmaya çalıştık maalesef başaramadık yediemin de buna hiçbir katkıda bulunmadı ve bu hayvanların hepsi dışarı da kafesler açık hayvanların hepsi sürüyle dışarıya çıkıyor dışarıdaki tarla çapa bağ bahçelere zarar veriyor ve bu insanlar hiçbir şekilde bu canlıya ne vicdani ne rahmani ne ticari hiçbir davranışları olmadı ” diye konuştu. 

“60 bin tavuğu haczediliyor” 
Paker çiftinin avukatı Yasin Karaçay ise haciz işlemine itiraz ettiklerini ve kabul edildiğini söyleyen Karaçay, sağ kalan tavukların Afyonkarahisar’a kesime gönderildiğini söyledi. Karaçay, “Müvekkilim Aysun Peker, 59-60 bin tane tavuğu ve işletmeyi satın alıyor. Buna ilişkin olarak da yaklaşık 350 bin lira ödeme sağlıyor borçlu şirkete ve işletmenin devri kendisine sağlanıyor. Ancak borçlu şirket daha sonra birtakım muvazaalı ve danışıklı işlemlerle kendini başka bir üçüncü kişiye borçlandırarak, zaten hali hazırda müvekkile satmış olduğu tavukları, 60 bin tavuğu haczediliyor. Biz yapılan haciz işlemine itiraz ettik” dedi.

 Haciz sonrası duruma itiraz eden Peker’in itirazı, geçtiğimiz gün İzmir’deki üst mahkemede kabul edildi. Kümese gelen icra yetkilileri, jandarma ekipleri, ilçe tarım müdürlüğü ekipleri ve tarafların ortak kararı ile sağ kalan tavuklar, kesilmek üzere Afyon’a gönderildi.


Denizli’nin ‘Özel Haber Portalı’ olan Şifre Haber Aracılığıyla, Denizli’nin Değerlerini Tanımak İster Misiniz?

Denizli, zengin tarihe sahip bir şehirdir. Antik çağlardan beri yerleşim yeri olmuş, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Hierapolis antik kenti, Laodikeia antik kenti gibi önemli tarihi kalıntılar bulunmaktadır.

Anadolu’nun güneybatısında yer alan Denizli, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerini birbirine bağlayan bir geçit yoludur. Anadolu’yu kuzey ve batıdan bölen kervan yolları üzerinde bulunan Denizli, antik kentleri, höyükleri, tümülüsleri, kaplıcaları ve travertenleri ile Türkiye’nin görülmesi gereken yerlerinden biridir. Denizli horozuyla ünlüdür.

Denizli’nin Mutlaka Gezmeniz Ve Görmeniz Gereken Yerleri:

Travertenleri ile ünlü Pamukkale (Hierapolis), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan hanlar ve kervansaraylar, antik kentler ve müzeler Denizli’yi turizm için çok cazip bir kent haline getirmiştir.

Pamukkale…

UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde adı geçen Pamukkale, Denizli’nin dünyaca ünlü sembollerinden biridir. Denizli’yi dünya ile buluşturan bu doğa harikası 700 m genişliğinde ve 160 m yüksekliğindedir.

Pamukkale’yi meydana getiren termal su aynı zamanda buradaki travertenlerin oluşumunu sağlar. Termal suda bulunan hidro karbonatın havayla teması sonucu karbon monoksit ve karbon dioksit havaya karışır. Bu tepkimede çöken kalsiyum karbonatın oluşturduğu dev sarkık kütleler her yıl binlerce turisti Pamukkale’de bir araya getiren travertenleri oluşturmaktadır.

Sahip olduğu şifalı termal havuzları ve tepeden sarkan kırmızı ve beyaz renkli travertenleriyle Pamukkale mutlaka görülmesi gereken doğa güzellikleri arasındadır.

Denizli’nin Antik Kentlerini Görmeden Ayrılmayın:

Denizli’ye gittiğinizde kentte bulunan 14 antik kenti de ziyaret etmelisiniz.

Hierapolis

Şehir merkezinin güneyinden 18 km uzaklıktaki Hierapolis Antik Kenti içerisinde bulundurduğu çok sayıda tapınak ve dini mekanlar nedeniyle literatürde Kutsal Kent olarak anılmaktadır.

Laodikeia…

Aynı şekilde, şehrin 16 km güneyinde bulunan Laodikeia Antik Kenti tiyatroları, tarihi çeşmesi, stadyumu, Zeus Tapınağı, kilisesi ve tarihi meclis bankasıyla diğer bir önemli tarihi değerdir.

Denizli’nin Merkezindeki Tarihi ve Doğal Zenginlikler:

Şehir merkezindeki Uçanbaşı mahallesinde yer alan Atatürk ve Etnografya Müzesi ile Hieropolis Arkeoloji Müzesi (1984 yılından bu yana müze olarak kullanılan eski Roma Hamamı), tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Ak Han Kervansaray ve Çardak Han, Kaklık ve Keloğlan Mağarası, Honaz Milli Park Alanı da kentten ayrılmadan önce gezmeniz gereken tarihi yapıtlar arasında yer alır.

Denizli’nin Yemekleri:

Denizli‘nin tüm geleneksel yemek çeşitlerini bünyesinde barındıran zengin bir mutfağı vardır.

Kuzu tandırı, keşkek, sırıklı kebap, çökelekli gözleme ve leblebi çorbası gibi lezzetler yöresel yemekler arasındadır.

Kentin yöresel mutfağında sebzenin apayrı bir yeri vardır. Patlıcan yemekleri oldukça yaygındır. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözleme, patlıcan kebabı ve ebe gümeci en ünlü patlıcan yemekleridir.

Tarhana çorbası, kedi börülce çorbası, kuru börülce çorbası ve ovmaç çorbası yöreye özgü başlıca çorbalar arasındadır.

Tas kapama, sirkeli et, bezelyeli et, kuzu kapama, et kapama, kol dolma, kumbar dolma ve arapaşı Denizli’nin başlıca et yemekleridir. Yufka, simit ve bazdırma yöresel ekmeklerdir.

Denizli’nin Ekonomisi:

Denizli ekonomisi, tarım, tekstil, turizm ve sanayi gibi sektörler üzerine kuruludur. Özellikle tekstil üretimi ülke genelinde önemli bir yer tutar. Ayrıca pamuk, kekik, üzüm üretimi de şehir ekonomisinde etkilidir.

Denizli’nin Tarım ve Sanayi Ürünleri:

Denizli, pamuk üretimiyle tanınırken aynı zamanda tekstil ve deri sektöründe de önemli bir konuma sahiptir. Tarımsal ürünler arasında pamuk, üzüm, kiraz, domates ve pamuklu tekstil ürünleri öne çıkar.

Denizli’nin Kültür Ve Eğlence Durumu:

Festivaller Denizli kültürünün ayrılmaz parçalarıdır. Her yıl kentte 50’den fazla festival düzenlenir.

Ulusal Amatör Tiyatro Festivali (Mayıs), Uluslararası Halk Dansları Festivali (Haziran), Uluslararası Satranç Turnuvası (Ağustos), Ekonomi ve Kültür Festivali (Ağustos), Kiraz Festivali (Haziran) ve Geleneksel Leblebicilik Festivali (Haziran) gibi çok sayıda kültürel etkinliğin düzenlendiği bir kenttesiniz.

Büyük şehirlerle karşılaştırıldığında eğlence yaşamının çok hareketli olmadığı Denizli’de, özellikle şehir merkezinde, barlar, kafeler ve canlı müzik mekanları mevcuttur.

Denizli Merkezde Alışveriş Durumu:

Denizli’nin dokumaları, özellikle Buldan’da dokunan yöreye özgü, desenli, renkli, simli, pamuklu, ipekli giysi ve mefruşatlar dünya çapında bir üne sahiptir ve şehrin çeşitli yerlerindeki mağazalarda meraklılarıyla buluşur.

Şehir merkezinde yer alan Kaleiçi ve Babadağlar alışveriş merkezleri tekstil ürünleri, yöresel el sanatları, modaya uygun giyim eşyaları ve daha fazlasını alışveriş severlere sunmaktadır.

Denizli’nin İklim Durumu:

Denizli, genellikle Akdeniz iklimi etkisi altında olup yazları sıcak ve kurak, kışları ılık geçer. Ancak iç kesimlerde bulunduğu için bazı noktalarda karasal iklim özellikleri de gözlemlenebilir.

Denizli’nin Çevre İllere Uzaklığı:

Muğla-Denizli 230 km/ Aydın-Denizli 170 km/  Manisa-Denizli 270 km/ Burdur-Denizli 120 km/ Uşak-Denizli 130 km/ Isparta-Denizli 230 km/ Afyonkarahisar-Denizli 180 km.

Denizli’nin Büyük İllere Uzaklığı:

İstanbul-Denizli 600-650 km/ Ankara-Denizli 450-500 km/ İzmir-Denizli 220-250 km/ Antalya-Denizli 210-250 km/Adana-Denizli 530-580 km/ Bursa-Denizli 550-600 km

Denizli’den Yemeden, Görmeden, Almadan, Girmeden Dönme!

Dünya harikası travertenleri ile ünlü Pamukkale’de güneşin batışını izlemeden

-Kırmızısu travertenlerini görmeden

Karahayıt ve Yenice kaplıcalarının şifalı sularına girmeden

-Bir çok uygarlıkların yerleştiği antik çağın büyük ve kutsal kentlerinden; Hierapolis,Laodikeia, Colossae, Tripolis ve Heraclia’yı görmeden

-Kaklık ve Keloğlan Mağaralarını gezmeden

-Ağlayankaya ve Güney şelalerini görmeden

-Tarihi Kaleiçi çarşısını ve Babadağlılar iş merkezini gezmeden

-El dokuma, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinden almadan 

Serinhisar leblebisi, Tavas pidesi ve Bayramyeri’nde Denizli kebabı yemeden Denizli’den geri dönme…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...