• Güncelleme: 15:42:11 - 29 Mart 2024
  • Yayınlama: 15:21:16 - 29 Mart 2024

Prof. Dr. Halil Karahan açık ve net konuştu:
“Gelecekte şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayacak iki su rezervi var. Biri Akbaş, diğeri Gökpınar Barajı. Gökpınar Barajı’nın su kalitesi bozulmamalı, Gökpınar Baraj çevresindeki rekreasyon projesi derhal geri çekilmelidir” dedi.

Seval UYSAL/HABER

Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Su Kaynakları, Hidrolik ve Hidroloji Uzmanı Prof. Dr. Halil Karahan, iklim krizi, yer altı sularının çekilmesi, artan nüfus parametreleri altında Denizli’nin içme su kaynaklarını masaya yatırdığı çalışmasında, şehrin 2025- 2035 ve 2050 yıllarının fotoğrafını çekti ve ilginç bulgulara ulaştı.  “Kentsel Su Yönetimi” adını verdiği çalışmasındaki ilginç verileri Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ Çalıştayı’nda da yetkililerle paylaştı.

Dünya Su Günü nedeniyle çalışmasını kamuoyuyla paylaşan Karahan, dikkatleri Gökpınar Barajı’na çekerek,  baraj çevresinin yapılaşmaya açılmasının, çevresinin rekreasyon alanı olarak planlanmasının yanlış olduğunu belirtti. Yetkililere de uyarılarda bulundu.

AKBAŞ VE GÖKPINAR BARAJLARI GELECEKTE STRATEJİK ÖNEME SAHİP OLACAK

Gelecekte Denizli’nin nüfus artışı nedeniyle içme suyu kullanımın artacağını, su kuyusu açmaları ve kuraklık nedeniyle yer altı su seviyelerinin düşeceğini, içme suyuna erişimde sıkıntılar yaşanacağını kaydeden Karahan: “2050 yılında Gökpınar Barajı ve Akbaş Barajı stratejik önemi sahip olacak. Bu iki barajın su kalitelerinin acil olarak korunması gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Karahan: Akbaş’a Güvenip Gökpınar Barajı’nın Su Kalitesini Bozmayın…
.

Karahan sözlerini şöyle sürdürdü:

“2050 yılında Denizli merkez ve ilçelerinin toplam nüfusu 1. 492. 163 kişi, içme suyu ihtiyacı 6 639 l/s (litre/saniye) olarak öngörülmektedir. Bu değer günlük olarak 573. 610 m3 içme suyu ihtiyacı demektir. Pamukkale ve Merkezefendi ilçesinde kişi başına net su tüketim miktarları ortalama 106, 109 l/k/gün mertebesindedir. Kayıp-kaçak oranları ortalama yüzde 37.16 mertebesinde olup bu değer göz önüne alındığında kaynaktan çevrilen su miktarı kişi başına 150 l/k/gün olmaktadır. Yaz aylarında bu değerin % 50 fazla olduğu dikkate alınırsa 225 l/k/gün yaz ihtiyacı bulunur. Mevcut durumda bu ihtiyaçların karşılanması için Pamukkale ilçesi için 33, Merkezefendi ilçesi için 24 farklı kaynağın suyu kullanılmaktadır.

Bu kaynaklara ek olarak pek çok derin kuyu aracılığıyla yeraltı suyundan çekim yapılmakta ve yeraltı su seviyesi giderek düşmekte ve suyun elde edilmesi için gerekli enerji maliyetleri giderek artmaktadır. Ayrıca, yol ve asfalt kaplı zeminlerin artması sonucu yeraltı suların beslenmesi azalmakta, buna karşılık yüzeysel akış arttığı için taşkın zararları artmaktadır. Dolayısıyla gelecekte Denizli Merkezi ve ilçelerinin artan içme suyu ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilecek iki önemli su rezervi olarak Gökpınar ve Aydınlar Akbaş barajları ön plana çıkmaktadır”

Şehrin halen kullanmak olduğu içme suyu rezervlerinden Akbaş Barajı’nın sanılanın aksine Gökpınar Barajı’ndan aktif hacim olarak küçük olduğunu söyleyen Karahan, Akbaş’ın Denizli’nin 50 yıl sonrası içme suyu ihtiyacını karşılayacak bir potansiyale sahip olmadığını kaydederek, Akbaş’a güvenip Gökpınar Barajı’nın su kalitesi bozulmamasını istedi.

Prof. Dr. Karahan: Akbaş’a Güvenip Gökpınar Barajı’nın Su Kalitesini Bozmayın…
Prof. Dr. Karahan: Akbaş’a Güvenip Gökpınar Barajı’nın Su Kalitesini Bozmayın…

GÖKPINAR BARAJI REKREASYON PROJESİNDEN DERHAL VAZGEÇİLMELİ

Prof. Dr. Karahan yetkililere şöyle seslendi:

“Kullanım amacı içme suyu ve sulama olarak planlanan Gökpınar Barajı su kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi için göl çevresi ve beslenme havzasında gerekli önlemlerin acilen alınmalı.

Bölgenin kamuoyunda konuşulduğu gibi 0.10 Emsal oranıyla, ve 10 000 m2 ve üzeri parseller oluşturularak imara açılması durumu söz konusu ise bu durumdan ya hukuki yollar ya da Belediye Meclis kararıyla derhal vaz geçilmeli.

Bölge su havzası olması nedeniyle, yeraltı su seviyesinin çok yüksek olduğu, zemin yapısının bir deprem sırasında sıvılaşmaya uygun olduğu, dolayısıyla yapılaşmaya uygun olmadığı göz önüne alınarak, kentsel dönüşüm veya rekreasyon amaçlı kullanılmasının bilimsel ve ekonomik kriterlere uygun olmadığı görülmeli.

Sulama amacıyla planlanan ve daha sonra yapılan değişiklikle içme suyu amacı da eklenen ve son zamanlarda Denizli’ye içme suyu sağlamaya başlayan bu Akbaş barajının aktif hacminin Gökpınar barajından daha küçük olduğunun dikkate alınmalı. Dolayısıyla kamuoyunda sanıldığı gibi Denizli’nin 50 yıl sonrası içme suyu ihtiyacını karşılayacak bir potansiyale sahip olmadığı unutulmamalıdır.

Ayrıca;

Aydınlar Akbaş Barajı su kalitesinin bozulmaması için de gerekli önlemlerin alınmalı. İçme sularının park, bahçe sulaması gibi amaçlarla kullanılmamalıdır” dedi.

İçindekiler

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir